Ποιος είσαι;


Όταν τυπώθηκε ένα μέρος από το περιεχόμενο του Blog σε βιβλίο, οι αντιδράσεις των αναγνωστών, τουλάχιστον εκείνων που επικοινώνησαν μαζί μου είναι για την ώρα θετικές, κάποιοι όμως εκφράζουν μια απορία, «-Μα ποιος από όλους είσαι;». Το αναφέρω επειδή είναι η ίδια ερώτηση από  πολλά στόματα. Απαντώ: «-Κανείς από τους ήρωες και όλοι μαζί». Ο κάθε χαρακτήρας που περιγράφεται και οι αντιδράσεις του, είναι δημιούργημα του συγγραφέα.
Είναι πράγματι μεγάλη απόλαυση να μπορείς να αποτυπώσεις στο χαρτί τρόπους και συμπεριφορές ανεξέλεγκτα. Όλες οι κινήσεις μας είναι ελεγχόμενες εκτός από του νου μας, και εκεί ακριβώς ξεχωρίζει ο πραγ­ματικά ελεύθερος από τον ηθελημένα σκλάβο, αυτός επαναλαμβάνει ότι κάποιοι άλλοι του φυτεύουν στο μυαλό.
Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω πως όλοι οι χαρακτήρες είναι φαντα­στικοί, έστω και εάν κάποιος βρίσκει το εαυτό του μέσα στα κείμενα.
Είχα διαβάσει παλιά ότι ένα αφήγημα είναι επιτυχημένο, όταν ο αναγνώστης καταλήγει στο συμπέρασμα πως «-Και εγώ μπορούσα να το γράψω», αυτό σημαίνει πως εκφράζεται μέσα στο κείμενο η ιδιοσυγκρα­σία του αναγνώστη. Κάτι τέτοιο ακόμα δεν άκουσα. Είμαι πεπεισμένος πως ο κάθε άνθρωπος θα μπορούσε να κάνει το ίδιο αν του περίσσευε ο χρόνος, αλλά η βιοτική μέριμνα δεν αφήνει. 

Αυτός είμαι 

και από τα Χριστούγεννα 2010 βρίσκομαι στην Κρήτη και ησυχάζω πλέον στην Ιερά Μονή Απεζανών, προκειμένου να είμαι δίπλα στον νοσοκομείο που ρυθμίζει τον αναπνευστήρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: