Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Η ψυχολογία της μάζας


Όλος ο μήνας Αύγουστος είναι αφιερωμένος στην Κυρία Θεοτόκο, ειδικά το πρώτο δεκαπενθήμερο με τις συνεχείς παρακλήσεις προς το Πρόσωπο Της. Προσπαθώ να δημιουργήσω κήπο και περβόλι εκ του μηδενός και παρά ταύτα περισσεύει χρόνος, επειδή εδώ δεν είναι το Κουρουντερέ. Κάνω την σύγκριση με αφορμή τον αέρα που φυσά από χθες ασταμάτητα, τα λουλούδια σφάκες, γεράνια και αγγελικές γέρνουν και ταπεινώνονται μπροστά του αλλά δεν σπάνε, αγωνιώ και περιμένω χαλάσουν αλλά δεν χαλούν επειδή εδώ δεν είναι η θάλασσα δίπλα και δεν έχει αλμύρα να τα καταστρέψει. Στον χρόνο που περισσεύει ασχολούμαι με το προσφιλές μου σπόρ (το διάβασμα). Αυτές τις ημέρες λοιπόν διαβάζω ένα βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη, του γνωστού θεωρητικού Κουμουνιστή με τίτλο «Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Έθνους 1830-1974» του 1993. Όγδοη ανατύπωση του 2001, πιστεύω πως μέχρι σήμερα θα έχει κι άλλες ανατυπώσεις.
Ένα ενδιαφέρων και με πολλές αλήθειες για την αληλοφαγωμάρα του Ρωμιού στο πέρασμα των χρόνων και την συνήθεια του να ζει με δανικά. Δεν θα ασχοληθώ με το περιεχόμενο του παρά σε ένα θέμα, κι αυτό επουσιώδες. Γράφει κάπου για την ψυχολογία της μάζας, πόσο καλά την χειρίζονται κάποιοι επιτήδειοι και η οποία δεν διδάσκεται στα Ελληνικά πανεπιστήμια.
Η ψυχολογία της μάζας ενδεχομένως να μην διδάσκεται σε πανεπιστήμιο στις στρατιωτικές σχολές διδάσκεται ως πρωτεύων μάθημα και αυτές οι σχολές είναι ανώτατες. (υποτίθεται). Με τη χρήση αυτής της επιστήμης μπορείς να μετατρέπεις το λαό σε όχλο και το αντίθετο, να του δίνεις την ευκαιρία να εκτονώνεται και να κάνεις την δουλειά σου. Κοινωνικό ον ο άνθρωπος δεν αντέχει την μοναξιά ούτε στις ιδέες του, ψάχνει απεγνωσμένα για το ομοϊδεάτη του και προσκολλάται και το φέρνω στα καθ’υμάς.
Με την χρήση της τηλεοράσεως πέρασαν στον πολύ κόσμο ως πρότυπο, έναν φανταστικό τρόπο ζωής. Καλοπέραση και οικονομική ευμάρεια δικαιούται ο κάθε άνθρωπος, αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα του την προσφέρει η τράπεζα με δάνεια. Οι διοικούντες τις τράπεζες είναι απόλυτοι γνώστες αυτής της επιστήμης, δεν διοικούν μόνο τις τράπεζες αλλά και τα κράτη που τις φιλοξενούν και μέσω των κυβερνήσεων των κρατών ελέγχουν τα πλήθη. Δίνουν για να πάρουν πολλαπλάσια, αυτός είναι ο κανόνας, το παραπάνω είναι όταν σε κάνουν να νοιώθεις και υποχρεωμένος που σου κάνουν κανονική αφαίμαξη. Ήρθε ο καιρός σαν κράτος αλλά και σαν ιδιώτες, ο κάθε ένας από εμάς που χρωστά να εξοφλήσει, υπάρχει όμως η δυνατότητα να εξοφλήσουμε ποτέ;
Αρχίζει εδώ μια άλλη παράγραφος, αυτήν των εισπρακτικών εταιριών. Σαν τον παλιό κοτζαμπάση προσπαθούν να μαζέψουν τα χρωστούμενα να τα αποδώσουν στο κεχαγιά (την τράπεζα). Δεν τα καταφέρνουν πάντα, όπως και ο κοτζαμπάσης δεν τα κατάφερνε πάντα, ποντάρουν και αυτοί στην ψυχολογία της μάζας, που θέλει αυτή την στιγμή τους οφειλέτες όλους με σκυμμένο κεφάλι, να μιλούν για κρίση για αναδουλειά και οικονομικές δυσκολίες, αλλά να οργανώνουν ταυτόχρονα τις καλοκαιρινές διακοπές.
Οι ειδήσεις και τα ΜΜΕ, είναι το ισχυρότερο εργαλείο για αυτήν την επιστήμη, κατευθύνουν το άνθρωπο να σκέπτεται όπως θέλουν ορισμένοι και διερωτώμαι πόσοι από εμάς έχουν την δύναμη να κλείσουν τη τηλεόραση; Μου είπε κάποιος προχθές: «-Εγώ βλέπω μόνο ειδήσεις» και χαμογέλασα, αυτός νομίζει πως είναι ενημερωμένος, είναι δυστυχής και δεν το ξέρει. Απλά επαναλαμβάνει όσα του σερβίρουν, δικαιολογεί την κατάντια του, την κατάντια της πατρίδας μας σαν γενικό φαινόμενο. Μοιάζει με εκείνον που επειδή έχει φίλο παπά, νομίζει πως κέρδισε τον παράδεισο. Αγώνα θέλει ο παράδεισος και ο επίγειος (ο πρόσκαιρος) και ο Ουράνιος.
Αύγουστος, είναι γεμάτες οι παραλίες κόσμο, ελάχιστα γεμάτες οι Εκκλησίες κι όμως σε κάθε περίσταση «Παναγία βόηθα» φωνάζουμε.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: