Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Και κουφός


Τα συναισθήματα έχουν κατηγορίες και ονόματα και ευτυχής είναι εκείνος που μπορεί να τα διακρίνει.  Αυτήν την ώρα δεν μπορώ να διακρίνω το συναίσθημα που με διακατέχει και είναι λυπηρό.
Πριν από δυόμιση χρόνια περίπου, άρχισα να χρησιμοποιώ ακουστικό βοήθημα, επιλέγοντας να ενισχύσω το δεξί αυτί του οποίου η ζημιά αγγίζει το 85%, στο αριστερό οι επιδόσεις πλησίαζαν το 55%. Δόξασα τον Θεό για την λύση που βρέθηκε με την βοήθεια της τεχνολογίας. Ποτέ δεν με ενόχλησαν τα πειράγματα από γνωστούς και φίλους για την κουφαμάρα μου ή την στραβομάρα μου, είμαι και εγώ άλλωστε πειρακτήρι. Μπορεί όμως να μην ενοχλούσαν τα πειράγματα επειδή ακριβώς δεν γνώρισα την πραγματική κουφαμάρα.
Την Κυριακή των Βαΐων κατά την διάρκεια της λειτουργίας άκουσα ένα τακ στο (καλό τάχα) αυτί και γέμισε υγρά, από τότε δεν λειτουργεί. Ευτυχώς υπάρχει το άλλο και συνεννοούμαι, μόλις όμως κλείσω το ακουστικό ταξιδεύω σε άλλους κόσμους.
Θυμάμαι τότε κάποιον Γιώργο χοιροβοσκό. Διακονούσα στο μαγειρείο πριν από περίπου 25 χρόνια και ο συγκεκριμένος Γιώργος που δεν ζει πλέον, είχε την φροντίδα του χοιροστασίου της Μονής. Μόνιμος θαμώνας στο μαγειρείο, όποτε δεν είχε δουλειά, καθότανε σε μια άκρη χωρίς να ενοχλεί και ταξίδευε. Τον άκουγα στα καλά καθούμενα να φωνάζει «-Πυρ, Μπούμ» και μετά από λίγο «-κύριε Πλατανιώτη μην κτυπήσουμε τα δέντρα», τότε τον σκουντούσα και επανερχότανε, δεν ήταν παλαβός, ήταν κουφός σχεδόν τελείως, είχε πολεμήσει στο αλβανικό  μέτωπο ως πυροβολητής και ο Πλατανιώτης ήταν ο λοχαγός του. Τότε είχε κουφαθεί μετά βρήκε καταφύγιο στο Μοναστήρι και έμεινε μέχρι τον θάνατο του.  Τότε τον πείραζα αλλά αγαθός και ανεξίκακος δεν θύμωνε ποτέ, κάποιες φορές μόνο απειλούσε «-Τώρα θα βάλλω με το βαρύ, Μπουουμμμμμμμμ».
Είναι πολύ δύσκολο να κουδουνίζει το τηλέφωνο και ώσπου να το αντιληφτείς να τελειώνει η κλήση ή ακόμα να βάζεις το ακουστικό στο αυτί σου από συνήθεια και να φωνάζεις λες και τσακώνεσαι, μέχρι να αντιληφθείς πως εσύ δεν ακούς και ο άλλους ξεκουφαίνεται, θα πρέπει να αλλάξεις αυτί και πρέπει να κεντράρεις το τηλέφωνο στο βοήθημα για να μπορείς να ακούσεις. Ας ελπίζω πως είναι προσωρινό αλλά σε τελευταία ανάλυση καλλίτερα να είσαι κουφός παρά κούφος.  
Κοιτάξτε κι αυτούς του ήρωες

Δεν υπάρχουν σχόλια: