Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Fair Planet

Ακόμα μια φορά σπεύδω να σχολιάσω μια κατάσταση που δεν είναι ευχάριστη. Ίσως καταντώ μονότονος, αλλά ο πόνος και η δυστυχία που μας περιτριγυρίζουν, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας αφήνουν αδιάφορους.
Τα παιδιά των φαναριών, δεν είναι φαινόμενο μόνο Ελληνικό, αντιθέτως μάλιστα είναι λίγων χρόνων θέαμα. Σε άλλες πόλεις, και ιδιαίτερα στις Αφρική και στην Ασία, είναι κάτι τόσο συνηθισμένο που θεωρείται φυσιολογικό.
Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει τόση φτώχια, που πρέπει να είσαι τυφλός για να μην την αντιληφθείς. Μικρέμποροι με μια βαλίτσα που χωράει όλο τους το εμπόρευμα, συνήθως κάλτσες, γραβάτες, βιβλία ή μικροαντικείμενα, και ένα σκαμνάκι περιφέρονται όλη την ημέρα στήνοντας το μαγαζί τους όπου βρουν, και παρά πέρα παιδιά με τα χέρια απλωμένα. Δεν τολμάς να βοηθήσεις, διότι εάν μοιράσεις δέκα κέρματα, εκατό χεράκια θα βρεθούν σε κλάσματα δευτερολέπτου απλωμένα απαιτητικά, κλείνοντας σου τον δρόμο ικετευτικά.
Τα τελευταία χρόνια και στην Αθήνα παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο, που σταδιακά απλώνεται και στην επαρχία. Εδώ στην Σάμο έχουμε αρκετούς συνανθρώπους οικονομικούς μετανάστες που προσπαθούν να επιβιώσουν με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να συμβάλουμε όλοι στον αγώνα τους, αλλιώς τους οδηγούμε στο περιθώριο και στην παρανομία. Έχουν άλλοθι, «εγώ προσπάθησα, αλλά πεινάω.»
Η Fair Planet είναι μια αναγνωρισμένη Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) ανθρωπιστικής βοήθειας που δραστηριοποιείται κυρίως στον Ιατρικό και Επισιτιστικό τομέα.
Για το 2010 ένα από τα προτεινόμενα προγράμματά της είναι η «Ιατρική στήριξη των παιδιών του δρόμου στο Καϊρο της Αιγύπτου» που υπολογίζονται γύρω στο 1.000.000 παιδιά.
Ένας τρομακτικός αριθμός είναι αυτός που αναφέρεται στο πρόγραμμα της, για το επόμενο έτος. Χρέος όλων μας να συνδράμουμε. Είναι προτιμότερο να μην πάρουμε στα παιδιά μας καινούργιο φορητό τηλέφωνο, και το αντίτιμο του να πάει στα άλλα παιδιά που δεν έχουν να φάνε. Για να σταματήσω μόνο σε αυτό το περιττό εργαλείο για τα παιδάκια, μάλλον θα ωφεληθούν αν δεν το χρησιμοποιούν.
Το Κάϊρο με τα εκατομμύρια των κατοίκων του έχει πάντα ανάγκες. Ακόμα οι Καϊρινοί θα δείξουμε με αυτό τον τρόπο και την ευγνωμοσύνη μας στην πόλη και στην χώρα που μας ανέθρεψε.
Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε την σελίδα του Συλλόγου, http://www.syllogosellinonkairoy.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: