Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Αλήθειες και μύθοι για τις ψυχικές ασθένειες


Πληροφορίες για τις ύπουλες νόσους της ψυχής και του μυαλού.
Είναι οι ψυχικές διαταραχές, ασθένειες;
Ναι, οι ψυχικές διαταραχές είναι ασθένειες γι' αυτό άλλωστε κληρονομούνται με γονίδια και συνοδεύονται από βιολογικές αλλαγές στον οργανισμό. Συνεπώς μπορούν να προσβάλουν τον καθένα μας.
Θεραπεύονται οι ψυχικές νόσοι;
Ναι θεραπεύονται. Άλλοι θεραπεύονται πλήρως και άλλοι εν μέρει. Αυτό εξαρτάται και από τη θεραπεία αλλά και άλλους παράγοντες όπως είναι ο τρόπος ζωής.
Οι ψυχικές ασθένειες αφορούν κυρίως ηλικιωμένα άτομα;
Όχι, οι ψυχικές ασθένειες αφορούν όλες τις ηλικίες. Για παράδειγμα η σχιζοφρένεια αφορά κυρίως νεαρά άτομα ενώ οι αγχώδεις διαταραχές άτομα με αυξημένες υποχρεώσεις. Η κατάθλιψη αφορά κυρίως άτομα που βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο της ζωής τους.
Ο ψυχικά ασθενής είναι άτομο περιθωριοποιημένο;
Άλλος ένας μύθος που επικρατεί λανθασμένα. Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι οι ψυχικά ασθενείς ζουν στο περιθώριο αποκομμένοι από την κοινωνία και γενικά τις κοινωνικές δραστηριότητες. Με έκπληξη θα διαπιστώσουμε ότι άτομα με ψυχικές ασθένειες κυκλοφορούν ανάμεσά μας και μάλιστα κατέχουν και καίριες επαγγελματικές θέσεις.
Οι ψυχικές νόσοι αφορούν μόνο τις φτωχές χώρες;
 Όχι οι ψυχικές νόσοι αφορούν όλες τις κοινωνίες. Μάλιστα είναι πολύ πιο συχνές στις μοντέρνες κοινωνίες όπου επικρατεί ο ανταγωνισμός και ο ρατσισμός σε σχέση με τα χρήματα, την επιτυχία και την ομορφιά.
queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: