Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ποιοι είναι οι ANONYMOUS; Η ιστορία και η δράση τους


Αν και έγιναν γνωστοί για τις δεξιότητες τους στο hacking και στο πως να διεισδύουν στα πλέον γνωστά και μεγάλα sites του Internet, οι Anonymous φαίνεται να πρεσβεύουν κάτι περισσότερο από αυτό.
Τα μέλη των Anonymous...
πίσω από τις μάσκες του Guy Fawkes (από το βιβλίο κόμιο του Άλαν Μούρ, V for Vendetta) μπορεί να είναι "οποιοσδήποτε από εμάς, και όλοι εμείς μαζί" λένε. "Είμαστε "ανώνυμοι", δεν έχουμε πρόσωπο και υπακούμε μόνο στους φυσικούς νόμους" συμπληρώνουν.
Η αμφιλεγγόμενη για πολλούς ομάδα ("collective" ή κολεκτίβα όπως λένε οι ίδιοι) έχει χαρακτηριστεί από τον τύπο ως "ακτιβιστές χάκερς" (hacktivists), "οι εκδικητές του web" ή απλώς ως "internet gathering". Και είναι πολλοί, πάρα πολλοί.
Αν και μερικές φορές οι επιθέσεις σε διάφορα sites είναι ολιγάριθμες, κάποιες φορές επιτίθενται κατά χιλιάδες όπως συμβαίνει και τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Από τις 18 Ιανουαρίου έως στις 24 Ιανουαρίου του 2012 έχουν "ξεσηκώσει" κυριολεκτικά το Internet. Το "online κίνημα" των Anοnymous όμως λέγεται πως ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο άτομα! Επιπλέον η σχέση τους με το κίνημα "Occupy Wall Street" πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Πολύπλευροι, πολυτάλαντοι, διαφορετικοί, όμοιοι, επιθετικοί, χαοτικοί, ρομαντικοί, ποιητές, ζωγράφοι, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, μοναχικοί... είναι πολύ δύσκολο να προσπαθήσεις να τους χαρακτηρίσεις, αφού δεν είναι "ένας" αλλά "πολλοί". Οι ανώνυμοι, δεν είναι ποτέ η ίδια ομάδα πάντα, αλλά "αλλάζει", "εμπλουτίζεται" και "μετουσιώνεται".
Το σλόγκαν τους, το οποίο αποκλείεται να μην έχετε ακούσει σε κάποιο από τα εκατοντάδες video που έχουν κυκλοφορήσει στο Internet και ειδικά στο YouTube και το οποίο χαρακτηρίζει τόσο τους ίδιους όσο και τις πράξεις τους είναι το: "We are Anonymous. We are legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us".
Οι "Ανώνυμοι" δεν δέχονται κάποιο χαρακτηρισμό και δεν χρησιμοποιούν ονόματα. Η ονομασία ωστόσο Anonymous φαίνεται να είναι εμπνευσμένη από την κουλτούρα του διαδικτύου, όπου κάποιος μπορεί να σχολιάσει ή να αναρτήσει μία ιδέα ή μια φωτογραφία ανώνυμα στο Internet. Η χρήση της ονομασίας Anonymous ξεκίνησε στα imageboards σαν το 4chan.org όπου αρκετοί χρήστες σχολίαζαν ως ανώνυμοι. Μάλιστα αρκετοί άρχισαν να αστειεύονται με τον χαρακτηρισμό "Anonymous" που συνόδευαν τα σχόλια, παριστάνοντας ότι απευθύνονται σε κάποιο πραγματικό πρόσωπο που έχει αυτή την ονομασία. Και έτσι ξεκίνησε. Δεδομένου ότι η δημοτικότητα των imageboards όπως το 4chan.org αυξήθηκε, η ιδέα των Anonymous ως μία ομάδα ανώνυμων ατόμων με κοινή διαδικτυακή ταυτότητα, ως μία δηλαδή ψηφιακή οντότητα, μετατράπηκε σε Internet meme.
Το video παρακάτω αποκαλύπτει στοιχεία για την "ταυτότητα" των Anonymous από ένα ντοκυμανταίρ που γυρίστηκε πρόσφατα για το κίνημα τους με τον τίτλο "We Are Legion" σε σκηνοθεσία Brian Knappenberger .
Ταυτότητα...
Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή... Οι ρίζες των Anonymous ξεκινούν από το 2003 όταν εμφανίστηκαν στο γνωστό site 4chan, αντιπροσωπεύοντας την ιδέα μίας μαζικής online κοινότητας χρηστών που θα αποτελούσαν ταυτόχρονα ένα παγκόσμιο ψηφιακό εγκέφαλο. Ρίζες επίσης των Anonymous μας πηγαίνουν πίσω στο χρόνο, πριν το 4chan.org, στα ακτιβιστικά χάκερ γκρουπ των Cult of the Dead Cow και Electronic Disturbance Theater ενώ ορισμένοι ισχυρίζονται ότι είχαν στενούς δεσμούς με την ομάδα χάκερς LulzSec, αν και το αρνούνται αφού οι περισσότεροι αυτοχαρακτηρίζονται ως AntiSec.
Υπάρχουν "αναρχικά" στοιχεία στην "ταυτότητα" τους, αναμφισβήτητα, γεγονός που έχει προκαλέσει κριτική, αμφισβήτηση και διαμάχες στο Internet σχετικά με τους σκοπούς και τις προθέσεις αυτής της "συλλογικής οντότητας". Οι Anonymous έδειξαν σχεδόν από το ξεκίνημα της ύπαρξης τους, ως σύνολο, ότι θα σχετίζονται με την διαδικτυακή ακτιβιστική δράση, την οργάνωση διαμαρτυριών, online και μη προωθώντας τo ελεύθερο Internet, την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του λόγου και κυρίως την ελευθερία της διακίνησης πληροφοριών στο Internet κ.α.
Την ευθύνη διάφορων δράσεων (acts) που πιστώνονται στους "Anonymous" αναλαμβάνουν πολλές φορές άτομα άγνωστων στοιχείων που αυτοαποκαλούνται "ανώνυμοι" και αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να δώσουμε σημασία, με την έννοια ότι οι Anonymous προσφέρουν - χάρη στην ιδιότητα τους - άλλοθι σε διάφορα άτομα να επιδίδωνται σε εγκληματικές πράξεις με άλλοθι την ανωνυμία Είναι το τίμημα φαίνεται, για να αυτοαποκαλείται μία online ομάδα "Ανώνυμοι", αφού ο οποιοσδήποτε μπορεί να κρυφτεί μέσα από την ανωνυμία που προσφέρει το ίδιο το διαδίκτυο.
Δεν θα βρείτε την ομάδα Anonymous κάπου στο Internet συγκεκριμένα πάντως, ωστόσο υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που σχετίζονται με την δράση τους. Μερικές από αυτές είναι το anonops.blogspot.com, 4chan.org, Anonnews.org, anonyops.com και άλλες ενώ δεν κρύψανε την συμπάθεια τους για το Wikileaks.
Σύμφωνα με την Wikipedia, "Οι Anonymous αντιπροσωπεύουν ευρέως την ιδέα οποιοσδήποτε και όλοι οι άνθρωποι μαζί να λειτουργούν ως μία ανώνυμη ομάδα. Χάρη στην ονομασία πολλαπλής χρήσης, τα άτομα που μοιράζονται το όνομα χρήστη"Anonymous" υιοθετoύν άμεσα μια κοινή διαδικτυακή ταυτότητα, η οποία χαρακτηρίζεται ως ηδονιστική και ανεμπόδιστη. Η συνειδητή υιοθέτηση της ονομασίας έχει και την σατιρική της πλευρά ως αποτέλεσμα του online disinhibition effect".
Το γεγονός ότι οι Anonymous δεν έχουν κάποιον ως ηγέτη - αναμφισβήτητα υπάρχουν ορισμένοι με περισσότερο ενεργό ρόλο από άλλους, που σχεδιάζουν επιχειρήσεις, που δημιουργούν video ή βγάζουν ανακοινώσεις - δεν τους εμποδίζει από το να κερδίζουν μέλη καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εισχώρηση στην συλλογική οντότητα των Anonymous δεν περιλαμβάνει κάποια... τελετουργία για να γίνει κάποιος Anonymous. Θα τους βρείτε στο Internet, σε φόρα, σε κοινωνικά δίκτυα ή ακόμα και στον δρόμο, όταν διαμαρτύρονται ενάντια στο 1%, όταν ξεχύνονται στους δρόμους φορώντας τις μάσκες του Guy Fawkes για να υποστηρίξουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, της ελεύθερης διακίνησης των πληροφοριών. Τους είδαμε μαζί με το κίνημα Occupy Wall Street να διαμαρτύρονται.
Για να... φτάσουν βεβαίως μέχρι τον δρόμο, προσπαθούν να κινητοποιήσουν τον κόσμο μέσα από video στο YouTube, μέσα από ιστοσελίδες όπως το 4chan, το Facebook, το Twitter, από κανάλια στο IRC και παλαιότερα από την Encyclopædia Dramatica κ.α.
Ενέργειες
Κατά καιρούς, οι Anonymous επιδίδονται σε μαζικές επιθέσεις hacking για να υπερασπιστούν τον σκοπό τους, τα δικαιώματα τους, όποια και αν είναι αυτά κάθε φορά. Στις τελευταίες επιθέσεις, από τις 18 Ιανουαρίου έως σήμερα, χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον το LOIC (Low Orbit Ion Cannon) και μάλιστα ακόμα και javasript έκδοση του - με την βοήθεια του οποίου πραγματοποιούσαν DDoS (Denial Of Service) επιθέσεις σε κυβερνητικά sites με στόχο να τα ρίξουν. Είχαν όμως και βοήθεια από άλλες ομάδες hacker.
Πολλές εκατοντάδες sites "έπεσαν" και συνεχίζουν να "πέφτουν" από τα ψηφιακά πυρά τους ως αντίποινα για την υποστήριξη εταιρειών στα νομοσχέδια SOPA, PIPA και ACTA καθώς και για το "κλείσιμο" του megaupload.com. Αν και Anonymous, κατάφεραν να "φτιάξουν το όνομα τους" προκαλώντας με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, συγκεκριμένα πρόσωπα (όπως τον Justin Bieber, την Lady Gaga για την υποστήριξη τους στο SOPA κ.α.), τις "αστυνομικές αρχές" (από το FBI έως αστυνομικά τμήματα για τον ξυλοδαρμό του κινήματος Occupy Wall Street), υπουργεία δικαιοσύνης (όπως των ΗΠΑ) ακόμα και κυβερνήσεις διάφορων κρατών στον κόσμο (των ΗΠΑ, της Πολωνίας, της Βραζιλίας κ.α).
Από το 2010 έως σήμερα, έχουν γίνει περισσότερες από 60 συλλήψεις ατόμων, στην Τουρκία, στην Αυστραλία, στην Δανία, στις ΗΠΑ και στο Λονδίνο που οι αρχές υποστηρίζουν ότι ανήκουν στους Anonymous και ο Τύπος, εφημερίδες, κανάλια και ιστοσελίδες πρόσφεραν την απαραίτητη δημοσιότητα για να αποκτήσουν περισσότερη δημοτικότητα, έστω και αν οι Anonymous, όπως λένε, δεν την χρειάζονται και δεν την θέλουν.
Λίγη ιστορία
Μερικές από τις πολλές επιχειρήσεις των Anonymous είναι οι παρακάτω.
2003 - Από τα βάση του φόρουμ του 4chan.org, όπου συναντιόντουσαν οι λάτρεις των manga και των anime, σχηματίστηκε κατά πάσα πιθανότητα ο πυρήνας του "κινήματος"
2008 - Αυτή την χρονιά, μεταξύ άλλων διοργανώθηκε πορεία από Anonymous φορώντας μάσκες του Guy Fawkes προς την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας ενώ άλλοι χτύπησαν την ιστοσελίδα της με επιθέσεις DDoS. Η ενέργεια ονομάστηκε Project Chanology και είχε σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο ώστε να μην ασπαστεί την αίρεση αλλά και για να μην διαγραφεί ένα video με τον Tom Cruise από την δημόσια θέα.
2009 - Στην Αυστραλία, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους παρόχους Internet (ISPs) σχεδιάζει να λογοκρίνει το Internet ενώ οι πάροχοι έχουν εντολές να παρακολουθούν τους χρήστες για τυχόν παραβάσεις του νόμου. Οι Anonymous ως αντίποινα επιτίθενται στην πρωθυπουργική ιστοσελίδα. Η ενέργεια είχε την ονομασία "Operation Didgeridie ή Operation Titstorm" επειδή λογοκρίθηκε μία φωτογραφία μίας μάνας με την κόρη της που είχαν ποζάρει γυμνόστηθες.
2009 - Σε αντίποινα για την διαγραφή διάφορων video με μουσική, που παραβίαζαν κατά το YouTube και τις δισκογραφικές εταιρείς πνευματικά δικαιώματα, οι Anonymous πλημμύρισαν του YouTube με πορνογραφικά video "μεταμφιεσμένα" σε οικογενειακά video. Η επιχείρηση ονομάστηκε Operation Porn Day.
2010 - Ο Julian Assange, βασικός εκπρόσωπος και συντάκτης των Wikileaks συννελήφθει από τις αρχές επειδή διέρρευσε διάφορα έγγραφα που δεν ήθελαν οι ΗΠΑ. Οι Anonymous κύρηξαν την έναρξη της "Operation Payback" (Operation Avenge Assange) και επιτέθηκαν μεταξύ άλλων σφοδρά και στο PayPal επειδή ανέστειλε τον λογαριασμό του WikiLeaks.
2011 - Αυτή την χρονιά έγιναν πολλά, αλλά ξεχωρίζουν μερικά. Ο τότε CEO της εταιρείας ασφάλειας HPGary, Aaron Barr, έφτασε κοντά υποτίθεται σε μερικά μέλη των Anonymous και από συνομιλίες του που διέρρευσαν στο Internet έγινε γνωστό ότι ήθελε να αποκαλύψει στις αρχές τις πραγματικές ταυτότητες ορισμένων μελών των Anonymous ή και να πουλήσει τα στοιχεία - όπως λένε οι Anonymous - στο FBI. Η HPGary δέχτηκε τρομερή επίθεση - Operation HPGary - από ιδιαίτερα δεξιοτέχνες hackers "κλέβοντας" και βγάζοντας σε κοινή θέα στοιχεία πολλών εργαζόμενων της εταιρείας. Ο Aaron Barr εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά το συμβάν.
2011 - Οι Anonymous ανακοίνωσαν ότι θα επιτεθούν στην Sony (Operation Sony) επειδή η εταιρεία κινήθηκε δικαστικά εναντίον του George Hotz. Αν και αρνήθηκαν μέσω του AnonOps στην συνέχεια την συμμετοχή τους στην... αποδιοργάνωση του PlayStation Network, λέγεται ότι ένα άλλο group των Anonymous είχε την ευθύνη της επίθεσης.
2011 - Οι Anonymous πραγματοποιούν επίθεση σε διάφορες παράνομες ιστοσελίδες και darknets σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την παιδική πορνογραφία. Η επιχείρηση έχει την ονομασία "Operation Darknet". Επιπλέον την "έπεσαν" και σε ένα τηλεοπτικό σόου με κοριτσάκια, το Toddlers and Tiaras, τα οποία ωστόσο ντύνονται ως ενήλικες... γυναίκες από τις μαμάδες τους. Η επιχείριση ονομάστηκε "Operation Innocence".
2011 - Οι Anonymous μαθαίνουν για τα νομοσχέδια SOPA και PIPA και προειδοποιούν το Κογκρέσο. Αργότερα, ανακοινώνουν την "Operation Blackout" και προειδοποιούν τους πολίτες των ΗΠΑ και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ανησυχούν για την ελευθερία τους. Από την άλλη, απειλούν την Sony για την υποστήριξη στο SOPA.
2012 - Οι Anonymous ανακοινώνουν την Operation Revenge για να εκδικηθούν για το κλείσιμο του file-sharing site, Megaupload.com. Εξαπολύουν τεράστια επίθεση κατά χιλιάδες και καταφέρνουν να "ρίξουν" πολλές κυβερνητικές ιστοσελίδες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας αλλά και της Πολωνίας επειδή υποστηρίζει το ACTA.
2012 - Η επιθέσεις γενικεύονται με τους Anonymous να ανακοινώνουν την αρχή του Πρώτου Παγκόσμιου Κυβερνοπόλεμου με χιλιάδες ακτιβιστές χάκερ να επιτίθενται μαζικά σε sites είτε χρησιμοποιώντας συντονισμένα το LOIC είτε ανεξάρτητα πραγματοποιώντας hacking σε πολλές ιστοσελίδες εταιρειών που υποστηρίζουν τα SOPA, PIPA, ACTA, για το κλείσιμο του Megaupload.com και κ.α.
Πολλές φορές έχουν διαψεύσει ενέργειες για πράξεις (όπως το πρόσφατο video που κυκλοφορησε στο YouTube για να αναγγείλει επίθεση στο Facebook και που προσφέρει ακόμα και LOIC ή HOIC εργαλεία κ.α.) και κινητοποιήσεις, αλλά αυτό είναι το τίμημα του να είναι κάποιος "ανώνυμος".
Ανώνυμοι
Η ανωνυμία όμως προσφέρει πρόσφορο έδαφος για να "κάνουν την δουλειά τους" τυχάρπαστοι και κακοποιά στοιχεία και αυτό είναι αναμφισβήτητα επικίνδυνο και για το "κίνημα", την συλλογική οντότητα τους και βεβαίως για την υστεροφημία τους, αλλά ισχύει κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι, αφού δεν ενδιαφέρονται για την φήμη τους, σωστά; Ο απλός κόσμος πάντως τους φοβάται, επειδή απλώς ξανοίγεται μπροστά τους το "άγνωστο". Οι αρχές επίσης υποστηρίζουν ότι οι "Ανώνυμοι" είναι επικίνδυνοι, υπό την έννοια ότι δεν μπορούν να καταπολεμήσουν κάτι που δεν υπάρχει, που δεν υφίσταται. Και εκεί είναι που έχουν το πλεονέκτημα οι ακτιβιστές χάκερ, όπως χαρακτηρίζονται από πολλούς. Η ανωνυμία είναι μία εξαιρετική κάλυψη, αλλά αυτό είναι από την άλλη ένα αφελές συμπέρασμα.
Ένα από τα τελευταία video των Anonymous αφότου αποσύρθηκαν τα νομοσχέδια SOPA και PIPA Είτε σας ενδιαφέρει, είτε όχι, οι "Ανώνυμοι" βρίσκονται κάπου εκεί έξω, παρατηρώντας τα γεγονότα και επεμβαίνοντας όπου κρίνουν αυτοί ότι είναι απαραίτητο. Ξέρουμε γιατί χρησιμοποιούν την ανωνυμία... Ξέρουμε για τις ακτιβιστικές πράξεις τους... Ξέρουμε τους λόγους που "παραβαίνουν τους νόμους μερικές φορές..." αν και εκείνοι αρνούνται ότι υπάρχουν τέτοιοι νόμοι.


 Yiannis Gatzolis
Το συγκεκριμένο άρθρο προέρχεται από δική μου έρευνα και το έχω γράψει εγώ συγκεκριμένα στο GHz.gr (Greek Hardware Zone). Θα έπρεπε να αναφέρεται τουλάχιστον την πηγή του άρθρου που είναι το Greek Hardware Zone (www.ghz.gr ή www.gigahertz.gr) μόνο και μόνο από σεβασμό προς τον κόπο μου. Κατά τα άλλα ευχαριστώ για την ανάρτηση και ευχαριστώ που ξεστραβωθήκατε.
Στην τελευταία φωτογραφία δίπλα, επιτέλους ευαισθητοποιήθηκαν και έβαλαν την διεύθυνση του Greek Hardware Zone (www.ghz.gr). Σας ευχαριστούμε πολύ, παρόλα αυτά η συγκεκριμένη "χαριστική κίνηση" δεν σας απαλλάσει από την ευθύνη της πράξης σας. Καλή συνέχεια σε ότι κάνετε, να σέβεστε τον κόπο των άλλων, και εύχομαι να κάνετε "Καλή Δημοσιογραφία".
Να μην ξεχάσω ότι την αυθεντική ανάρτηση, οι "κύριοι" του φανταστικού τρομακτικού την "δανείστηκαν" από εδώ: http://tinyurl.com/74vh2g7.

Δεν υπάρχουν σχόλια: