Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Το κυτταρικό και γενετικό του μυστικό του μασάζ


Γιατί το μασάζ ανακουφίζει τους σωματικούς πόνους;
Το κυτταρικό και γενετικό του μυστικό
Ένα καλό μασάζ σίγουρα μπορεί να ανακουφίσει τους σωματικούς πόνους και γενικότερα να αναζωογονήσει το σώμα. Σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο σε συνεργασία με τους ερευνητές του ινστιτούτου Buck, η επιτυχία δεν οφείλεται μόνο στον έμπειρο μασέρ αλλά και στα κύτταρα και το DNA.
Οι επιστήμονες έκαναν γενετική ανάλυση των βιοψιών μυών που πήραν από τετρακέφαλους 11 νεαρών ανδρών, αφού είχαν κάνει εξαντλητικό ποδήλατο σε όργανο γυμναστικής. Στη συνέχεια το ένα από τα δύο πόδια τους επιλέχθηκε κατά τύχη για να γίνει μασάζ και ακολούθησαν νέες βιοψίες δειγμάτων από τους μυϊκούς ιστούς.
Οι συγκριτικές αναλύσεις, πριν και μετά το μασάζ, έδειξαν ότι οι χειρομαλάξεις καταπολεμούν την εμφάνιση των κυτοκινών (των ουσιών που προκαλούν φλεγμονή στα μυϊκά κύτταρα), ενώ παράλληλα προωθούν τη βιογένεση των μιτοχονδρίων (των μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα). Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μασάζ ενεργοποιεί γονίδια που θεραπεύουν τους μυς και απενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή.
Συγκεκριμένα, το πόδι στο οποίο είχε γίνει μασάζ είχε κατά μέσο όρο 30% περισσότερο «PGC-1 άλφα», ένα γονίδιο που βοηθά τα μυϊκά κύτταρα να δημιουργούν μιτοχόνδρια, σε σχέση με το πόδι στο οποίο δεν είχε γίνει μασάζ. Επίσης στο πόδι που είχε προηγηθεί χειρομάλαξη υπήρχε τρεις φορές λιγότερο NFkB, που ενεργοποιεί τα γονίδια τα οποία σχετίζονται με τη φλεγμονή.
Η νέα έρευνα καταρρίπτει και την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το μασάζ ωφελεί επειδή διώχνει το συσσωρευμένο γαλακτικό οξύ και άλλες άχρηστες ουσίες από τους κουρασμένους μυς, καθώς δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο.
 «Υπάρχει γενική ομοφωνία ότι το μασάζ σε κάνει να νιώθεις καλά, τώρα έχουμε και μια επιστημονική βάση για αυτή την εμπειρία», δήλωσε ο ερευνητής Σίμον Μέλοβ.
Ο Μαρκ Ταρνοπόλσκι επεσήμανε ότι η νέα έρευνα έρχεται να προσδώσει επιστημονική τεκμηρίωση σε μια πρακτική που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. «Τα δυνητικά οφέλη του μασάζ μπορεί να αποβούν χρήσιμα σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, όσων υποφέρουν από μυοσκελετικά τραύματα και όσων πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις», είπε.
Το μασάζ, πέρα από τη χρήση του από τους φυσικοθεραπευτές, αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές και θεραπευτικές πρακτικές, διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: