Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Οι έφηβοι μεταναστεύουν στο Twitter γιατί οι γονείς τους έχουν Facebook!


Το κατεξοχήν κοινωνικό δίκτυο για τους εφήβους ήταν και είναι το Facebook...
Όλες οι έρευνες ως τώρα έδειχναν ότι το «τιτίβισμα» ήταν για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι λιγότεροι από 1 στους 10 εφήβους χρησιμοποιεί το Twitter.
Λίγο καιρό αργότερα όμως, συνέβη κάτι παράξενο. Μαμάδες, μπαμπάδες, θείοι, ξαδέρφια ακόμη και παππούδες έφτιαξαν προφίλ στο Facebook!
Οι νέοι έχασαν την ιδιωτικότητά τους και το προσωπικό τους χώρο και στράφηκαν στο Twitter, όπου «κρύβονται» σε κοινή θέα.
 «Λατρεύω το Twitter. Είναι το μόνο πράγμα που κρατάω για τον εαυτό μου, γιατί δεν το χρησιμοποιούν οι γονείς μου», ανέφερε η 17χρονη Britteny Praznik στην ερευνήτρια Mary Madden του οργανισμού Pew Internet & American Life Project.
Σε έρευνα που είχαμε δημοσιεύσει παλιότερα, αναφέρεται πως όχι απλώς έχουν πολλοί γονείς προφίλ στο Facebook, αλλά ότι «παρακολουθούν» τα παιδιά τους και μάλιστα γνωρίζουν και τους κωδικούς τους!
Αν αναλογιστούμε και τις πρόσφατες αλλαγές ασφαλείας στο Facebook, όπου πολλοί χρήστες δεν έχουν πια πλήρη εικόνα του τι βλέπει και ποιος από τους φίλους τους, ήταν αναμενόμενο να «μεταναστεύσουν» οι έφηβοι στο Twitter.
Όπως αναφέρει έρευνα του οργανισμού Pew Internet & American Life Project, στο Twitter οι έφηβοι μπορούν να χρησιμοποιούν ψευδώνυμα που δεν εντοπίζονται από τους οικείους τους, αλλά και να κλειδώνουν τα προφίλ τους.
Η «μετανάστευση» γίνεται αργά αλλά σταθερά αναφέρει η έρευνα. Το 2011 ποσοστό 16% εφήβων ηλικίας 12-17 δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τακτικά το Twitter, ενώ το 2009 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 8%.
 «Το Facebook είναι σαν να φωνάζεις σε ένα πλήθος. Το Twitter είναι σαν μιλάς σε ένα δωμάτιο» είπε ένας έφηβος που συμμετείχε στην έρευνα.
«Οι νέοι στο Facebook νιώθουν συχνά υποχρεωμένοι να κάνουν φίλους τους γονείς τους και άλλους συγγενείς, ενώ στην πραγματικότητα δε θέλουν να μαθαίνουν τίποτα για κείνους. Στο Twitter δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε αυτήν την διαδικασία. Είναι ελεύθεροι», τονίζει η ερευνήτρια Mary Madden.

Δεν υπάρχουν σχόλια: