Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Μια μανούλα λέει


Η Ανάρτηση αυτή είναι ένα σχόλιο για την δίαιτα και επίκαιρο λόγω της νηστείας του θέρους που διανύουμε (των Αγίων Αποστόλων) και υπογράφεται από μια μανούλα. Ευχαριστώ.

Πραγματικά τρώμε όπως αισθανόμαστε!! Όπως πολύ ωραία μας τα εξηγεί και  μας τα τεκμηριώνει  στο άρθρο του ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος  κ. Δημοσθενόπουλος  Χ.
Πολλοί από μας και  πολύ περισσότερο, πολλές από εμάς, όταν στεναχωριόμαστε, τρέχουμε στο ψυγείο για  να δούμε  τι λιχουδιά μπορεί να έχει, για να γλυκάνουμε την πίκρα μας.
Ας μου επιτραπεί να πω, αν και μη ειδική στο θέμα, αλλά «απλά μια παθούσα» λόγω κληρονομικότητας κλπ , ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ τυχεροί για τρεις κυρίως λόγους:

1.      Ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης  χρησιμοποιούσαν την αφαγία, νηστεία χωρίς καν νερό για 2-3 ημέρες, έτσι ώστε να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες.
2.      Γιατί στην Ελλάδα μας έχουμε τη Μεσογειακή Διατροφή και
3.      Στην Ορθοδοξία μας  έχουμε τη Νηστεία.
 Όπως είναι  λίγο πολύ γνωστό όλες οι  θρησκείες μιμούμενες τον Ιουδαϊσμό, καθιέρωσαν την τεχνική της νηστείας ή της αφαγίας ή της ασιτίας για να βοηθήσουν τους πιστούς τους. Η νηστεία σε μας  τους Ορθόδοξους δεν είναι ο στόχος  (όπως στις Βουδιστικές θρησκείες) αλλά το μέσον, ένα από τα εργαλεία που χρειάζεται απαραιτήτως  ο άνθρωπος για  να πλησιάσεις το Θεό. Για να μπορείς να σκεφτείς με καθαρό μυαλό στο πως θα λύσεις τα καθημερινά σου προβλήματα.
Στην δική μας Ορθόδοξη  Παράδοση  η νηστεία, είναι ένας τρόπος να γίνουμε εγκρατείς. Με τη νηστεία εξασκούμαστε πνευματικά, ώστε να μην παρασυρόμαστε από τίποτα, όχι μόνο από το φαγητό. Που σημαίνει  ότι η ουσία της νηστείας, έχει να κάνει  κυρίως  με την πορεία μιας πνευματικής διαδικασίας.  Η χριστιανική νηστεία είναι ένας τρόπος να σε κάνει  περισσότερο ολοκληρωμένη προσωπικότητα και να σε βοηθήσει να διαμορφώσεις, έναν  ισχυρό χαρακτήρα στο να αντιμετωπίζεις τη ζωή.
Το τι είμαστε εξαρτάται από το τι τρώμε.
Κακά τα ψέματα, με γεμάτο στομάχι δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, να σκεφτείς λύσεις για τα προβλήματά σου, δεν μπορείς όχι μόνο να προσευχηθείς (δηλαδή να πάρεις τηλέφωνο το Θεό)  αλλά ούτε  καν να ασκήσεις οποιαδήποτε  πνευματική ή χειρωνακτική εργασία.
 Έτσι χωρίς να το καταλάβουμε η ψυχολογική υποστήριξη που χρειαζόμαστε από τον ψυχολόγο, όταν κάνουμε δίαιτα, την καλύπτει η «προσευχή» και ο «πνευματικός πατέρας»  μέσω της Ιεράς Εξομολόγησης, όταν κάνουμε νηστεία.
Πέρα από τη θεολογική άποψη, η νηστεία είναι μια καλή αποτοξίνωση του οργανισμού μας. 
Καλά δε συζητώ για τα λίπη τα τριγλυκερίδια, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και της χοληστερίνης που μειώνονται μέσω της νηστείας. Αρκεί να γίνεται σωστά. Γιατί και η Νηστεία έχει τους κανόνες της, όπως και η δίαιτα.
 Πολλοί  ισχυρίζονται ότι η νηστεία παχαίνει. Κάνουν μεγάλο λάθος. Άμα τρως κάθε μέρα τηγανιτά και ένα κιλό χαλβά στην καθισιά σου, ασφαλώς και θα σε παχύνει. Δε μας φταίει όμως η νηστεία, για τη γαστριμαργίας μας.  Πολλοί  ισχυρίζονται ότι άμα νηστεύουν πρέπει πάντα να υπάρχει γλυκό στο σπίτι για να χορτάσουν τα παιδιά. Άλλο ένα λάθος. Όσο λιγότερο «τσουκάλι» βάζεις  και προτιμάς την ξηροφαγία και την απλή μαγειρική, με λίγα υλικά, τόσο πιο σωστά νηστεύεις. Γιατί τα πολύπλοκα φαγητά και τα πολλά λιπαρά   δεν είναι νηστεία, είναι μια ανθυγιεινή διατροφή.
Οι νηστείες της ορθοδοξίας, είναι νηστείες χαράς και ελπίδας. Γιατί για τον χριστιανό η νηστεία, του δίνει ένα αίσθημα αισιοδοξίας και κέφι για τη ζωή. Γι αυτό όταν νηστεύουμε δεν πρέπει να γκρινιάζουμε, αλλά ας είμαστε χαρούμενοι καθαροί και περιποιημένοι.  Εκτός από τις Τετάρτες και Παρασκευές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχουμε τη νηστεία των Χριστουγέννων όπου καταλύεται το ψάρι μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. Μετά έρχεται η Σαρακοστή του Πάσχα, η πιο σημαντική νηστεία που μας προετοιμάζει να νιώσουμε τα Άγια Πάθη αλλά  και τη χαρά της Ανάστασης. Τον Ιούνιο  έχουμε τη νηστεία των Αγίων Πέτρου και Παύλου και τέλος τη νηστεία της Παναγιάς μας το « Πάσχα του καλοκαιριού» όπως συνηθίζουμε να λέμε, το Δεκαπενταύγουστο.
Τέλος όταν κάποιος έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και θέλει πολύ να νηστέψει μπορεί να το κάνει, σε  συνεργασία  με έναν διαιτολόγο για να του δώσει τις επιστημονικές του συμβουλές ανάλογα με την πάθησή του.
Μια μανούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: