Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Δε μου αρέσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ελισάβετ Μ. Καραΐσκου.


Δε μου αρέσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.  Ελισάβετ Μ. Καραΐσκου.
Χθες δεν είδα την τελετή έναρξης των  Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου. Όχι από άποψη…  αλλά ξεκίναγε στις 11 και νύσταζα. Το γράψαμε  όμως σε «φλασάκι» που βάλαμε μέσα σε μια εγκοπή… στο νέο κουτάκι που τοποθετήσαμε  πρόσφατα κάτω από  την τηλεόραση.
Όπως κάθε Έλληνας που « σέβεται τον εαυτό του και την ενημέρωσή του» σπεύσαμε και  αγοράσαμε τον πολυπόθητο αποκωδικοποιητή. Αλήθεια γιατί τόση σκορδοκαΐλα της πολιτείας να περάσουμε στην Ψηφιακή Εποχή, ενώ όλοι λένε ότι δεν έχουμε να φάμε; Τι συμφέρονται κρύβονται από πίσω άραγε;
Η πολιτεία διέταξε: «Άντε ΖΩΑ δώστε 35 ευρώπουλα  ( ο ποιος φτηνός της αγοράς) αλλιώς τηλεόραση δεν έχετε». Έτσι και μεις (προσβάλω και τα ζωάκια που δε μου φταίνε) για να μη χάσουν τα παιδιά τις ποιοτικές παιδικές εκπομπές αποβλάκωσης, πήραμε το κουτί.  (Ωραία δικαιολογία βρήκα για την αδιαφορία και ανικανότητα μου, που έχω κάνει την TV και τον υπολογιστή baby sitters,  αλλά δεν το παραδέχομαι, το παίζω υπεράνω, σαν όλες τις μαμάδες).
 Ψηφιακή Εποχή ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑΣ… εδώ ο κόσμος καίγεται… Όμως 
αν θέλω μπορώ να το δω την τελετή  σήμερα από την κονσέρβα, αλλά κάτι μέσα μου με απωθεί δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω. Ίσως και τη δω τελικά δεν ξέρω, από περιέργεια. Πάντως του Πεκίνου δεν την είδα ολόκληρη, γιατί θύμωσα όταν έμαθα ότι φορούσαν πάνες τα άτομα που συμμετείχαν στην τελετή (οι χορευτές κλπ). Τότε με έπιασε αυτό που με πιάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπάτηση της προσωπικότητας και όλα αυτά που μου μάθανε στο Πανεπιστήμιο  και στο σχολείο (στο σπουδαίο και ιστορικό αυτό σχολείο που λέγεται ΑΜΠΕΤΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΪΡΟΥ).  Τώρα μου λένε να τα ξεχάσω, για να μη ζω εκτός πραγματικότητας. Πέτα τα πτυχία και τις εργασίες που έκανες στη Νομική τώρα όλα τα ξέρει η Google μη σκέφτεσαι,  δε χρειάζεται είναι περιττό. Η Google σκέφτεται για μένα, πριν από μένα και μετά από μένα. Πρέπει να κόψω τις κακές συνήθειες.
Σήμερα έμαθα πως ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης ήταν ο πρώτος αθλητής που εισήλθε χθες  στο Ολυμπιακό Στάδιο, κρατώντας την ελληνική σημαία και δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη της παρέλασης. Εδώ βουρκώνω από χαρά και υπερηφάνεια.  Στέκομαι σε στάση προσοχής και σιγοψιθυρίζω τον Εθνικό μας Ύμνο:
       Σε γνωρίζω από την κόψη
        Του σπαθιού την τρομερή,
        Σε γνωρίζω από την όψη
        Που με βία μετρά  τη γη.

        Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη
        Των Ελλήνων τα ιερά,
        Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
        Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!
   Το ποίημα "Ύμνος εις την Ελευθερία" αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές από αυτές οι 24 πρώτες στροφές καθιερώθηκαν ως Εθνικός Ύμνος, το 1865. Οι δυο πρώτες είναι εκείνες που  συνοδεύουν πάντα την έπαρση και την υποστολή της σημαίας και ψάλλονται σε επίσημες στιγμές και τελετές. Στην παρακάτω ιστοσελίδα μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον « Ύμνο εις την Ελευθερία»  που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823 στη Ζάκυνθο.
Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά! Σε πια Ελευθεριά αναφέρονται σήμερα. Γιατί δεν την βρίσκω πουθενά.

Επιμένω ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες με απωθούν.  Αυτό το συναίσθημα το ένιωσα έντονα το 2004,  έτσι ξαφνικά. Τα ΜΜΕ τότε μας συμβούλευαν να μην κυκλοφορούμε ασκόπως στην Αθήνα γιατί είναι πολύς ο κόσμος  και δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα.  Είπαν ότι οι αγώνες που θα διεξαχθούν στην Αθήνα θα ωφελήσουν  την οικονομία μας. Θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας για εκείνο το διάστημα (ζήτω ο εθελοντισμός). Μη με παρεξηγείται 12 χρόνια  Οδηγός (Προσκοπάκι) δεν έχω κάτι με τον εθελοντισμό, αλλά με το δούλεμα των Ολυμπιακών αγώνων έχω. Θα γίνουν επενδύσεις, θα δημιουργηθούν  ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα  βοηθηθεί ο κόσμος. Θα αθλείται περισσότερο. Ναι πραγματικά, ανακαινίστηκαν  τα περισσότερα ξενοδοχεία, υπερχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες με υψηλότοκα δάνεια, που πασχίζουν ακόμα να ξεχρεώσουν.  Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, άλλη πονεμένη ιστορία, πόσες λειτουργούν ακόμα;  Υψηλό το κόστος λειτουργία τους, δεν πραγματοποιήθηκαν άλλες αθλητικές οργανώσεις μετά το 2004. Δεν θυμάμαι , ίσως ξεχνάω εύκολα.
Τους  Ολυμπιακούς Αγώνες τους βρίσκω υποκριτικούς, ψεύτικους και πολύ εμπορικούς. Θεωρώ ότι γίνεται μεγάλη εκμετάλευση  πάνω στο βωμό του κέρδους. Οι «μεγάλοι» γίνονται ακόμα μεγαλύτεροι, έτσι οι «μικροί» δείχνουν, αλλά και γίνονται ακόμα μικρότεροι.
Από μικρό παιδί, κάθε φορά που διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί αγώνες  ένιωθα χαρά και εθνική υπερηφάνεια.  Έτσι με έμαθαν να νιώθω. Τώρα νιώθω κάτι περίεργο. Δεν ξέρω πώς να το πω. Οργή, θυμό, αγανάκτηση; Νιώθω ότι με δουλεύουν ψιλό γαζί και κάνω ότι μ’ αρέσει. Νιώθω  ότι μου λένε ψέμματα και μπούρδες για Ολυμπιακά ιδεώδη και σαχλαμάρες, ενώ αυτοί θέλουν να με γδάρουν ζωντανή και γω κάνω ότι μ’ αρέσει. 
Ολυμπιακά Ιδεώδη. Καμμιά σχέση οι σημερινοί Ολυμπιακοί  Αγώνες με τους τότε της Αρχαίας Ελλάδας, που σταμάταγαν οι πόλεμοι και οι εχθροπραξίες. Χθες  οι Βρετανοί παρουσίασαν ένα video    προσπαθώντας  να μας παρουσιάσουν τους  Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαίας  Ελλάδας. Αυτό που επιδίωκαν ήταν να χλευάσουν  και να εξευτελίσουν τους Έλληνες και  την Ελλάδα.
Το τι είπε η σημαιοφόρος της Γερμανικής αντιπροσωπείας δε το συζητώ. Το «έσωσαν» όμως πολύ κομψά οι Γερμανοί.  Λέγοντας ότι  αγανάκτηση εξέφρασε τη Γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΓΟΕ) διότι "άγνωστοι" φέρεται να ανάρτησαν μέσα από τον λογαριασμό της σημαιοφόρου της γερμανικής ομάδας,  στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τους Έλληνες. Ο λογαριασμός που διατηρούσε η σημαιοφόρος, παίκτρια του χόκεϊ, Νατάσα Κέλερ, στον ιστότοπο αυτό έκλεισε, ενώ δεν επιτρέπεται πλέον να δημοσιεύονται σχόλια στον λογαριασμό της σε έναν άλλο δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, μετά την πειρατεία στο Twitter, σύμφωνα με την ΓΟΕ.
Είδατε αντιμετώπιση; Αυτό σημαίνει «πολιτική και διπλωματία» κάτι που εμείς  δεν έχουμε. Δημιουργείς «εντυπώσεις» μετά αναιρείς… αυτό θα πει στρατηγική. Μετά τους βγάζεις όλους τρελούς. Αυτό κάνουν πάντα όσοι έχουν στρατητική… εμείς δεν έχουμε. Είμαστε χοντροκομμένοι ατσούμπαλοι και λειτουργούμε «συναισθηματικά» .
 Απόδειξη,  η 23χρονη Βούλα Παπαχρήστου. Έκανε ένα λάθος, μεγάλο μεν, γιατί δεν γνώριζε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι  αθλητές έχουν κάποιες υποχρεώσεις για όσο διαρκούν οι αγώνες. Τους είδα κάπου γραμμένους αυτές τις μέρες. Απαίδευτο το κοριτσάκι, δε φταίει αυτή, τα σχολειά που φοίτησε φταίνε και οι δασκάλοι της  δεν τις μάθανε να «διαβάζει», αλλά και να φέρεται ως μια αθλήτρια διεθνούς βεληνεκούς.  Η δε Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν ξέρω αν της έδωσε να διαβάσει αυτούς τους κανόνες  συμπεριφοράς που οφείλει να υπακούει και να ακολουθεί κάθε αθλητής που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ξέρεται πώς γίνονται όλα στην Ελλάδα, στο πόδι, ανοργάνωτα, χύμα στο κύμα. Σπασμωδική κίνηση να τη σταματήσουν από τους αγώνες. Τέσσερα χρόνια προσπάθειας πήγαν στράφτι.  Κατ’ εμέ, καλά της έκαναν, ας πρόσεχε…  Οι πολιτικές  της πεποιθήσεις  δεν μας αφορούν, άσε που νομίζω ότι δεν είναι έτσι όπως θέλουν να τη λένε.  Έπαιζε η μικράν και την πάτησε! Όπως  την πατάνε όλα τα ελληνόπουλα. Σπασμωδικά φέρθηκε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως  λειτουργούν  τα πάντα σ’ αυτόν τον Ευλογημένο τόπο.
 Κοιτάξτε πώς το χειρίστηκαν ο Γερμανοί;  Για να μαθαίνουμε…. από τα λάθη μας.
Η αθλήτρια ζήτησε συγγνώμη αλλά τώρα είναι αργά. Συγκεκριμένα, η αθλήτρια γράφει σε ελληνικά και αγγλικά το κείμενό της απευθυνόμενη προς όλους: «Ζητώ δημόσια συγγνώμη για το πραγματικά ατυχές και κακόγουστο αστείο που δημοσίευσα από τον προσωπικό μου λογαριασμό στο Twitter. Λυπάμαι και ντρέπομαι για τις αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσα, γιατί σε καμία περίπτωση δεν είχα σκοπό να θίξω κανέναν, ούτε να προσβάλλω τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ελισάβετ Μ. Καραΐσκου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φίλη Ελισάβετ,συμφωνώ στά πλειστα που εγραψες αλλα λειπει λίγο η αισιοδοξία καί θά μου πείς που τήν βρηκα σέ τετοιες εποχές και θά χεις και δίκιο αλλα ετσι πρεπει .
Ωραιο το κειμενο και μαλιστα στην αρχη του ειναι εκκρηκτικο.
Περίνενα διαφορετικό επιλογο.Συγχαρητηρια .