Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Το απρόσμενο

Απρόσμενα γεγονότα συμβαίνουν στον καθένα μας, η αντιμετώπιση όμως αυτών των γεγονότων έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό, υποχρεωτική αλλαγή του προγράμματος μας, για όσους καταρτίζουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεως ή βγάλσιμο από την ρουτίνα της ημέρας.
Τα απρόσμενα επειδή δεν τα προγραμματίζουμε είναι κατά κύριο λόγο, είναι λυπηρά. Ξεκινάς π.χ να πάς στην δουλειά σου και σου συμβαίνει ένα τρακάρισμα, μετά από αυτό ανατρέπεται όλη σου η διάθεση, χρειάζονται τόσα διαδικαστικά, που η ημέρα δεν φτάνει. Η επισκευή του αυτοκινήτου, που διαρκεί κάποιες μέρες, σε υποχρεώνει ζεις με κάποιους άλλους ρυθμούς από τους συνηθισμένους, και λυπάσαι γι αυτό. Ένα άλλο παράδειγμα είναι, ένας δυνατός πονοκέφαλος το πρωί, επειδή το προηγούμενο βράδυ ήπιες δυο ούζα παραπάνω, δεν το πρόβλεψες αυτό και λυπάσαι σήμερα. Ένα ακόμη παράδειγμα για να μην μακρηγορώ, είναι μια διακοπή ρεύματος, που φέρνει τα πάνω κάτω και έχει λυπηρά αποτελέσματα, αφού σχεδόν τα πάντα είναι ηλεκτρικά.
Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, φανερώνει την ωριμότητα εκείνου που τις αντιμετωπίζει. Αν έχει αντίληψη καλή και προσαρμοστικότητα έχει καλώς, αλλιώς αλλοίμονο του. Είναι ενδεχόμενο ακόμα και να χαλάσει η ζωή του, από κάποιο απρόσμενο γεγονός που δεν το χειρίστηκε νηφάλια.
Υπάρχουν άραγε απρόσμενα ευχάριστα; Ασφαλώς ναι. Ένα γλεντάκι που στήνεται ξαφνικά και απρογραμμάτιστά, έχει μεγαλύτερη επιτυχία από την προγραμματισμένη και οργανωμένη δεξίωση. Ένα τηλεφώνημα από κάποιον που αγαπάς και έχεις καιρό να ακούσεις, σε αναζωογονεί. Και μία απρόσμενη επίσκεψη ενός φίλου, σε βγάζει ευχάριστα από την καθημερινότητα.
Μια τέτοια απρόσμενη κατάσταση, έζησα και εγώ δυο μέρες από την επίσκεψη (έκπληξη) ενός φίλου από τα παλιά, τον ευχαριστώ και τον ξαναπεριμένω.

2 σχόλια:

Δασκαλογιάννης είπε...

Δεν ξέρω αν σου χάλασα τη σειρά του προγράμματός σου. σκέφτηκα όμως να σου κάνω έκπληξη. Η σειρά σου φίλε να έρθεις, εγώ θα ξαναέρθω. έμαθα το δρόμο, εύκολος είναι και κοντά. Μια παλιά παροιμία λέει: όπου αγαπάς να μην πολυπηγαίνεις, αμα πολυπηγαίνεις να μην πολυκαθίζεις, κι αμα πολυκαθίζεις να μην πολυμιλείς. εγώ είμαι αυτός. Μια άλλη παρ. λέει: Δώσε θάρρος του χωριάτη .....Αυτά ισχύουν για μένα.

Πυθαγόρας είπε...

Όταν εγώ φανώ θα τρίβεις τα μάτια Σου από την έκπληξη, διότι σκοπεύω να στην ανταποδώσω πολλαπλασίως. Τα προγράμματα όπως και οι νόμοι είναι για να παραβιάζονται, και να τιμωρούνται οι παραβάτες.