Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Ποιος είσαι;


Πριν από τα Χριστούγεννα που πέρασαν, τυπώθηκε ένα μέρος από το περιεχόμενο του Blog σε βιβλίο. Οι αντιδράσεις των αναγνωστών, τουλάχιστον εκείνων που επικοινώνησαν μαζί μου είναι για την ώρα θετικές κάποιοι όμως εκφράζουν μια απορία, «-μα ποιος από όλους είσαι;». Το αναφέρω επειδή είναι η ίδια ερώτηση από  πολλά στόματα. Κανείς από τους ήρωες και όλοι μαζί. Ο κάθε χαρακτήρας που περιγράφεται και οι αντιδράσεις του, είναι δημιούργημα του συγγραφέα.
Είναι πράγματι μεγάλη απόλαυση να μπορείς να αποτυπώσεις στο χαρτί τρόπους και συμπεριφορές ανεξέλεγκτα. Όλες οι κινήσεις μας είναι ελεγχόμενες εκτός από του νου μας, και εκεί ακριβώς ξεχωρίζει ο πραγματικά ελεύθερος από τον ηθελημένα σκλάβο, αυτός επαναλαμβάνει ότι άλλοι του φυτεύουν στο μυαλό.
Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω πως όλοι οι χαρακτήρες είναι φανταστικοί, έστω και εάν κάποιος βρίσκει το εαυτό του μέσα στα κείμενα.
Είχα διαβάσει παλιά πως ένα επιτυχημένο αφήγημα είναι όταν ο αναγνώστης καταλήγει στο συμπέρασμα πως «-και εγώ μπορούσα να το γράψω», αυτό σημαίνει πως εκφράζεται μέσα στο κείμενο η ιδιοσυγκρασία του αναγνώστη. Κάτι τέτοιο ακόμα δεν άκουσα. Είμαι πεπεισμένος πως ο κάθε άνθρωπος θα μπορούσε να κάνει το ίδιο αν του περίσσευε ο χρόνος, αλλά η βιοτική μέριμνα δεν αφήνει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: