Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Υπερβόσκηση


Οι ρυθμοί που δουλεύουν υπηρεσίες είναι διαφορετικοί και δεν  εξαρτάτε από την βούληση των εργαζομένων ανθρώπων, αλλά από την νοοτροπία και πολλές φορές την υποχρεωτική συμπεριφορά που εκούσια ή ακούσια επιβάλλεται. Το δημόσιο έχει τους δικούς του ρυθμούς, που ναι μεν είναι αργοί αλλά όχι καταστροφικοί σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα που κάποιες φορές όντας άπληστος κάνει ανεπανόρθωτες ζημιές.
Αν και η καλαισθησία είναι θέμα προσωπικό του καθενός χώρια, υπάρχουν και κάποιες σταθερές αξίες. Δεν συγκρίνεται η ομορφιά της θάλασσας με την ομορφιά του βουνού επειδή είναι ανόμοια πράγματα. Όπου το κύμα κτυπά την στεριά είναι όμορφο εφ’ όσον δεν έχει επέμβει ο άνθρωπος, όπου όμως ανακατεύτηκε έφτιαξε μαρίνες και οργανωμένες πλαζ και τις γέμισε με κάθε είδους απόβλητο. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στα βουνά.
Αυτές τις ημέρες πληροφορήθηκα πως τα Αστερούσια όρη, εδώ που βρίσκεται το κατάλυμα μου, είναι χαρακτηρισμένα «ως τόπος υπερβόσκησης». Ελάχιστοι τόποι παγκοσμίως έχουν χαρακτηριστεί έτσι. Αναφέρεται στην Γέννεση
καὶ εἶπεν ὁ θεός Βλαστησάτω ἡ γῆ βοτάνην χόρτου, σπεῖρον σπέρμα κατὰ γένος καὶ καθ’ ὁμοιότητα, καὶ ξύλον κάρπιμον ποιοῦν καρπόν, οὗ τὸ σπέρμα αὐτοῦ ἐν αὐτῷ κατὰ γένος ἐπὶ τῆς γῆς. καὶ ἐγένετο οὕτως.
καὶ ἐξήνεγκεν ἡ γῆ βοτάνην χόρτου, σπεῖρον σπέρμα κατὰ γένος καὶ καθ’ ὁμοιότητα, καὶ ξύλον κάρπιμον ποιοῦν καρπόν, οὗ τὸ σπέρμα αὐτοῦ ἐν αὐτῷ κατὰ γένος ἐπὶ τῆς γῆς. καὶ εἶδεν ὁ θεὸς ὅτι καλόν.
Η απληστία του ανθρώπου δεν συμφώνησε και θέλησε περισσότερα. Ενώ ο τόπος μπορεί βλαστάνει και μπορεί να θρέψει έναν ορισμένο αριθμό ζώων, δεν αρκέστηκε σε αυτόν αλλά εκβίασε την γή να βλαστήσει περίσσια βάζοντας της φωτιά. Την πρώτη φορά και την δεύτερη απέδωσε από την Τρίτη κι ύστερα άρχισε να λιγοστεύει την παραγωγή χόρτου, ύστερα από κάποια χρόνια σταμάτησε τελείως. Δημιουργήθηκαν με αυτόν τον τρόπο αποκρουστικοί ξερότοποι γεμάτοι χώμα και πέτρες. Υπάρχουν τόποι άνυδροι και αφιλόξενοι, εκεί που δεν επέμβει ο άνθρωπος για να επωφεληθεί και κράτησαν την ομορφιά τους και ας είναι άνυδροι και αφιλόξενοι. Το ίδιο φαινόμενο γίνεται με τα δάση, χαλάμε την ομορφιά τους για να επωφεληθούμε, παραβλέπουμε πως με αυτόν τον τρόπο υποθηκεύουμε την ποιότητα της μελλοντικής ζωής μας.
Γιατί όλα αυτά; Μα είναι απλό, δεν αισθανόμαστε την ανάγκη μαζί με τον ψαλμωδό να αναβοήσουμε και εμείς προς Αυτόν.  
ὡς ἐμεγαλύνθη τὰ ἔργα σου, κύριε· πάντα ἐν σοφίᾳ ἐποίησας, ἐπληρώθη ἡ γῆ τῆς κτήσεώς σου.

Δεν θα έγραφα τα παραπάνω αν δεν έβλεπα στην παρακάτω διεύθυνση ένα βίντεο που με τρόμαξε λίγο, αλλά στο τέλος είπα πως είναι αδύνατο να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
έχουμε κατά καιρούς διαβάσει για τον πόλεμο των άστρων. Έχει εγκαταστήσει ο άνθρωπος στο διάστημα δορυφόρους που επηρεάζουν τις κλιματιστικές συνθήκες, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη και καλλίτερη παραγωγή τροφίμων, στην ουσία  είναι όπλα με σκοπό να σκοτώσει τον συνάνθρωπο του και να αποδοθούν οι φόνοι σε καιρικά φαινόμενα. Είναι καιρός να αφυπνιστεί ο άνθρωπος να αφήσει την αλαζονεία που τον έχει κυριέψει να σηκώσει τα χέρια προς τα επάνω και να αναβοήσει
  Κύριε τῶν Δυνάμεων, μεθ' ἡμῶν γενοῦ, ἄλλον γὰρ ἐκτός σου βοηθόν, ἐν θλίψεσιν οὐκ ἔχομεν,  Κύριε τῶν Δυνάμεων, ἐλέησον ἡμᾶς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: