Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Ακόμα και τα μικρά ψέματα βλάπτουν την υγεία μας


Τους πολιτικούς λυπάμαι 
Όταν κάποιος καταφέρνει να ελέγχει τον εαυτό του και να λέει λιγότερα ψέματα, απολαμβάνει καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας.
Και όταν λέμε ψέματα, δεν εννοούμε μόνο τα μεγάλα.
Η έρευνα κατέληξε ότι ακόμα και τα μικρά αθώα ψέματα που λέμε καθημερινά βλάπτουν την υγεία μας. Μερικές από τις πιο κλασικές κατηγορίες καθημερινών ψεμάτων περιλαμβάνουν το να υπερβάλλει κανείς για τα επιτεύγματα τους, καθώς επίσης να λέει διάφορες δικαιολογίες  όπως άργησα στη δουλειά γιατί ήταν άρρωστο το παιδί μου...
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όντως υπάρχει σχέση ανάμεσα στον αριθμό των ψεμάτων και στο επίπεδο της υγείας. Για παράδειγμα, όσοι εθελοντές έλεγαν τρία ψέματα λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν την ίδια εβδομάδα -κατά μέσον όρο- τέσσερα λιγότερα ψυχολογικά παράπονα , όπως ένταση, μελαγχολία αλλά και τρία λιγότερα σωματικά παράπονα όπως πονόλαιμος, πονοκέφαλος κ.α.
Οι ερευνητές μελέτησαν επί δέκα εβδομάδες 110 άτομα, ηλικίας 18-71 ετών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο μέσος άνθρωπος λέει περίπου 11 ψέματα την εβδομάδα.
Οι μισοί συμμετέχοντες κλήθηκαν να σταματήσουν να λένε ψέματα στο χρονικό διάστημα που διήρκεσε η έρευνα, ενώ οι άλλοι μισοί δεν πήραν ανάλογη εντολή και συνεπώς μπορούσαν να συνεχίσουν να λένε τα ψεματάκια τους, όπως έκαναν καθημερινά (και όπως κάνουν συνήθως οι άνθρωποι, είτε το συνειδητοποιούν, είτε όχι).
Οι ερευνητές κατέγραφαν τη σωματική και ψυχική υγεία και των δύο ομάδων, καθώς και την ποιότητα των κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων που ανέπτυσσαν οι εθελοντές με τους άλλους ανθρώπους. Για να έχουν μία πιο σαφή εικόνα για το πόσα ψέματα πραγματικά έλεγαν οι συμμετέχοντες, οι επιστήμονες τους υπέβαλλαν σε τεστ «αλήθειας» με πολύγραφο.
Όσοι συστηματικά έλεγαν λιγότερα ψέματα, έως την πέμπτη εβδομάδα του πειράματος είχαν φθάσει πλέον στο σημείο να νιώθουν πιο τίμιοι άνθρωποι και, παράλληλα, να δηλώνουν πως είχαν καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη ψυχική ευεξία. Παράλληλα, οι σχέσεις με τους γύρω τους κυλούσαν πολύ πιο ομαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: