Είναι πολύ χρήσιμο είναι να έχεις φίλους που δεν διστάζουν να σε διορθώσουν με την βεβαιότητα πως δεν θα παρεξηγηθούν. Αυτό προϋποθέτει να είσαι έτοιμος να αποδεχθείς πως σφάλεις. Είναι όμως εύκολο; Στην σημερινή εποχή του ατομισμού ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι διεκδικούν το αλάθητο του Πάπα. Και επειδή φυσικά δεν υπάρχει αλάθητο, αυτοί δεν παραδέχονται τα λάθη τους απομονώνονται από τους υπόλοιπους.
Έκανα και εγώ λάθος σε μια ανάρτηση μου προχθές, σχολιάζοντας τον αριθμό του τηλεφώνου μου με την διανοητική δεινότητα, κάνοντας λογοπαίγνιο με το κιλό και κοινώς την πάτησα. Το κιλό δεν τα έχει 400 τα δράμια, όπως γράφω ούτε τα είχε ποτέ υποδιαιρείται όπως είναι γνωστό σε γραμμάρια και έχει χίλια. Το δράμι είναι υποδιαίρεση της οκάς η οποία ζυγίζει 1280 γραμμάρια. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε όσοι ενδιαφέρεστε εδώ http://www.teicrete.gr/users/kutrulis/index.htm
Ευκαιρίας λοιπόν δοθείσης πάμε λίγο παρακάτω για να ολοκληρωθεί το θέμα. Όταν λέμε πως κάποιος τα έχει 400, εννοούμε πως είναι σωστός σαν την οκά. Τον καιρό του Μπαϊρακτάρη το μέτρο ήταν η οκά και οι μάγκες της εποχής εκείνης ζύγιζαν με λιποβαρή δήγμα και επειδή οι έλεγχοι της αγορανομίας ήσαν τακτικοί και αυστηροί χαρακτήριζαν τους σωστούς με την φράση αυτός τα έχει 400, εννοώντας τα δράμια στην ζυγαριά του. Σήμερα είναι και οι ζυγαριές ακόμα ηλεκτρονικές. Κατάλοιπο της οκάς το τελευταίο ίσως είναι φιάλες με τα αλκοολούχα ποτά. Είχα πάντα την περιέργεια γιατί άραγε να περιέχουν 640 γραμμάρια μου λύθηκε η απορία διαπιστώνοντας πως είναι ακριβώς μισή οκά, επομένως είναι τα γνωστά μισοκαδιάρικα, το διπλάσιο του κατρούτσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου