Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Έξω από τον χορό.


Λέει μια παροιμία παλιά πως «όποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει», κυρίως για να στιγματίσει εκείνους που χωρίς να γνωρίζουν έχουν άποψη. Αυτές τις ημέρες είμαστε μάρτυρες της εξέγερσης που συντελείται στην Αίγυπτο. Ζούμε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και μπορούμε εκ του ασφαλούς να κρίνουμε τα γεγονότα. Κάποιοι από τους αναγνώστες του Πυθαγόρα είναι γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην Νειλοχώρα ενώ δεν είναι ευκαταφρόνητος ο αριθμός εκείνων που ζουν ακόμα εκεί. Στους τελευταίους εύχομαι κουράγιο διότι όντως το έχουν μεγάλη ανάγκη.
Η εξέγερση ξεκίνησε, τα αποτελέσματα ποια θα είναι; Θα φύγει αυτό το καθεστώς και θα αποκτήσει δημοκρατία η χώρα; Το εύχομαι αλλά δεν πιστεύω πως έτσι θα γίνει. Δεν την αντέχει την δημοκρατία η κουλτούρα αυτού του λαού. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν γενιές και γενιές χωρίς ποτέ να την έχουν δοκιμάσει, δεν έμαθαν να ζουν ελεύθεροι όπως και οι Ρώσοι απλά θα υπάρξει μια αλλαγή προσώπων και εδώ για εκτονωθεί το πλήθος και πάλι στα ίδια επίπεδα θα φθάσουν.
Πριν από χρόνια γινόταν και στην Ελλάδα χαμός, και ήρθε η χούντα και ανασάναμε υποτίθεται και σε λίγα χρόνια ξαναέγινε ο χαμός για να φύγει η στρατοκρατία και να έρθει η δημοκρατία, και ξαναβγήκαμε στους δρόμους και φτάσαμε στην σημερινά οικονομικά αδιέξοδα που αν δεν υπήρχε η έμφυτη αλληλοφαγωμάρα του Ρωμιού θα γινότανε γενικός ξεσηκωμός και πάλι.
Δεν είναι τυχαία τα γεγονότα που διαδραματίζονται σήμερα στην Αίγυπτο. Έχουν υπόβαθρο οικονομικό και πολιτιστικό, ελάχιστα είναι υπόθεση δημοκρατίας και ευημερίας του λαού που τον ξεσήκωσαν κάποιοι επιτήδειοι για να κάνουν την δουλειά τους. Ο λαός είναι περισσότερο από βέβαιο πως και πάλι θα πεινά.
Πριν από μερικά χρόνια ξεσηκώθηκε και στο Ιράκ με ποιο αποτέλεσμα; Αντί να έρθει η δημοκρατία ήρθαν οι κατασκευαστικές εταιρίες κα πιάσανε δουλειά, όμως όλα τα κειμήλια από τα μουσεία του εξαφανίστηκαν, που πήγανε άραγε; Ποιος τα πήρε; Πουληθήκανε; Θα τα δούμε σε κάποιο μουσείο μια μέρα και πιθανόν να βρεθεί μια άλλη Μελίνα να ζητά τον επαναπατρισμό τους. Κάτι ανάλογο γίνεται και στο Κάιρο τώρα, παρακολουθήστε τι γίνεται στο αρχαιολογικό μουσείο, ή τι θα επακολουθήσει σε λίγες ημέρες, είναι λυπηρό. Είναι και η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας που φοβάμαι πως και αυτή θα λεηλατηθεί από τους ίδιους τους εξεγερμένους.
Τέτοιες ώρες ο νους πάει στον Μακρυγιάννη και στην αγωνία του όταν πελεκούσαν οι ίδιοι οι επαναστατημένοι ραγιάδες την Ακρόπολη, έλεγε «-αυτά είναι ο τόπος μας και η ιστορία μας, γι αυτά πολεμήσαμε» αλλά ποιος του έδινε σημασία;
Αναλύοντας όλες τις επαναστάσεις θα διαπιστώσουμε πως μετά τον πρώτο ενθουσιασμό οι επιτήδειοι πάλι θα επιπλεύσουν και θα διοικήσουν, επειδή ακριβώς αυτό έμαθαν να κάνουν, ενώ ο ίδιος ο επαναστατημένος άνθρωπος θα τους χειροκροτεί.
Η δημοκρατία στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ, ούτε ακόμα και στην Αρχαία Ελλάδα, ακόμα και τότε δεν είχαν όλοι δικαίωμα ψήφου και λόγου, υπήρχαν πάντα ελεύθεροι και σκλάβοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: