Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Χριστός Ανέστη και ευχές

Είναι απορίας άξιον, πόσο έχουμε γίνει τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες δημοσιοσχεσίτες. Ευχόμεθα σε κάθε περίσταση, χωρίς να καταλαβαίνουμε το νόημα αυτών που λέμε.
Ακούω λοιπόν κάτι παράξενα, που τουλάχιστον με συγχύζουν. Χαιρετώ, Χριστός Ανέστη, και εισπράττω για αντιφώνηση, ευχαριστώ επίσης. Εγγράφως λαμβάνω, σου εύχομαι Χριστός Ανέστη.
Δεν είναι ευχή «το Χριστός Ανέστη» είναι άγγελμα, είναι η αναμετάδοση ενός γεγονότος. Του μοναδικού γεγονότος. Ανέστη ο Χριστός και το διατυμπανίζουμε, λέμε μόνο αυτό από την χαρά μας, διότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη Χαρά, από αυτήν την νίκη κατά του θανάτου.
Το να ευχόμαστε στα γενέθλια, είναι μία ξενόφερτη συνήθεια, που καθιερώθηκε. Στον Χριστιανό εύχεσαι την ημέρα την Βαπτίσεως του. Λυπηρό είναι ότι πολλοί από τους χριστιανούς, δεν γνωρίζουν καν, πότε έχει συντελεσθεί αυτό το Μυστήριο.
Η αγάπη και ο σύνδεσμος μεταξύ των ανθρώπων, δεν διατηρούνται από τις ευχές. Διατηρούνται μόνον αν είναι άδολα και καθαρά αισθήματα.
Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός, και με τον χαρακτήρα που έχει διαπλάσει στην ζωή του είναι οι ευχές και οι προσδοκίες του κάθε ανθρώπου. Επειδή συνήθως εύχομαι, (ότι θέλεις ο Θεός να στο πέμψει), ακούω, θέλω δύναμη, θέλω χρήματα, οι περισσότεροι επιθυμούν Υγεία, και το τονίζουν, η Υγεία πάνω από όλα.
Ελάχιστοι, και αυτοί είναι μια συγκεκριμένη ομάδα, που μιλά για υπομονή και αγάπη. Κι όμως, αυτό είναι το ζητούμενο.
Αν έχεις την υγεία σου, και είσαι μονίμως τσακωμένος, πιο το όφελος; Αν έχεις την υγεία σου και είσαι άφραγκος, λες δόξα τω Θεώ;
Ο Απόστολος Παύλος, στον υπέροχο Ύμνο της Αγάπης, αποφαίνεται, νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα. μείζων δε τούτων η αγάπη.
Αφορμή στο σημερινό σχόλιο είναι η μοναδική επιστολή ευχετήρια που πήρα, που μιλάει για την Αγάπη.
Η Αγάπη λοιπόν πάνω από όλα, διότι εάν την έχεις, όλα, μα όλα, μπορείς να τα παλέψεις, και να τα νικήσεις. η αρρώστια, η φτώχεια, η ορφάνια, είναι καταστάσεις δύσκολες, αλλά αντιμετωπίσιμες. Η έλλειψη της αγάπης, είναι αβάστακτο φορτίο.
«Εγώ δίνω αγάπη μα δεν παίρνω», παράπονο στα χείλι ορισμένων, είναι λάθος, διότι αυτό που πραγματικά δίνει αγάπη, δεν ζητά αντάλλαγμα, άλλωστε δεν υπάρχει προϊόν ανταλλάξιμο με αυτήν.
Τελειώνοντας το πρώτο σχόλιο με την Ανάσταση του Χριστού μας, εύχομαι η Αγάπη Του να σας πλημυρίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: