Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Οι συναθροίσεις

Αλλιώς συνάξεις ή συγκεντρώσεις, είναι ένα στοιχείο απαραίτητο στην ζωή του ανθρώπου. Σε αυτές και ανάλογα με τα κοινά ενδιαφέροντα, δίνεται η ευκαιρία να αρθρώσουμε λόγο, να ξεχωρίσουν οι ομιλητικοί από τους υπόλοιπους.
Τέτοιες συναθροίσεις είναι πολλές στην ζωή μας. Σήμερα με την εμπειρία που είχα περιμένοντας στο προθάλαμο της Ιατρού, σκέφτηκα να μεταφέρω και εδώ κάποιες σκέψεις. Αυτά που ακολουθούν πρέπει να έχουν αναλυθεί κατά κόρον, και θα ξαναγραφούν από τις επόμενες γενιές, διότι πρόκειται για κάποιο τετριμμένο θέμα.
Η πρώτη συνάθροιση που μετέχει ο άνθρωπος, χωρίς ίσως και να το γνωρίζει, είναι στο μαιευτήριο, όταν πρόκειται να έρθει σε αυτόν τον μάταιο κόσμο. Φασαρία φωνές και όλοι μιλούν γι’ αυτόν, και αυτός δεν ακούει. Το ίδιο και η τελευταία, στο κοιμητήριο που τον θάβουν, όλοι μιλούν γι’ αυτόν αλλά αυτός δεν ακούει. Και στις δύο περιπτώσεις είναι το τιμώμενο πρόσωπο.
Αντιστρόφως ανάλογες είναι και οι άλλες συναθροίσεις της ζωής, λίγο αργότερα από την γέννα, το πάνε με το καροτσάκι, και όλοι ασχολούνται μαζί του, μιλώντας του και γελώντας, ενώ λίγο πριν φύγει απ’ την ζωή, πάλι με καροτσάκι το περιφέρουν, και ασχολούνται μαζί του, μιλώντας και παρηγορώντας τον.
Αν απαριθμήσουμε με την σειρά, για την παιδική χαρά, ο αντίποδας είναι ο προθάλαμος του ιατρείου. Εκεί τα παιδιά φωνασκώντας, το καθένα παίζει το παιχνίδι του, εδώ οι ασθενείς, ομιλώντας ο καθένας, αναλύει το ιστορικό του.
Συνάθροιση με ενδιαφέροντα γυναικεία στο κομμωτήριο, αντίστοιχη συνεύρεση ανδρική στο γήπεδο.
Πολλών ειδών και διαφορετικών ενδιαφερόντων οι συναθροίσεις, καλύπτονται με πολλά προσχήματα. Πάντοτε όμως με κοινά ενδιαφέροντα. Άλλοτε οικογενειακά, άλλοτε πολιτικά, ή ποδοσφαιρικά, ή πολιτισμικά, ή, ποιος ξέρει να απαριθμήσει τους λόγους. . . . .
Η αλήθεια είναι, ότι ο άνθρωπος προσπαθεί να ξεπεράσει την ανασφάλεια του, έχοντας κάποιον άλλον άνθρωπο δίπλα του, και εφευρίσκει λόγους και αφορμές. Ακόμα και στο παράδεισο ο Θεός το λυπήθηκε και του έδωσε σύντροφο, και μαζί με τον όφι, πραγματοποίησαν την πρώτη συνάθροιση με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: