Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Που καταντήσαμε!



Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Ανάρπαστα έχουν γίνει τα τεστ πατρότητας που πλέον διατίθενται και από τα φαρμακεία του Ηρακλείου. Ο ενδιαφερόμενος - και απ'ότι φαίνεται υπάρχουν πολλοί - μπορεί να αγοράσει το ειδικό κουτί πληρώνοντας 29 ευρώ, να συλλέξει σάλιο σε μπαντονέτες που περιέχονται στη συσκευασία και να τις στείλει για ανάλυση σε κάποιο εργαστήριο, καταβάλλοντας περίπου από 340-400 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων δηλαδή πατέρα-παιδί ή πατέρα-μητέρα και παιδί.
Έτσι, αποφεύγεται η επίσκεψη σε νοσοκομεία ή εργαστήρια και εξασφαλίζεται η εχεμύθεια και ιδιωτικότητα που αναζητούν οι χρήστες.
"Ένας πελάτης αγόρασε τρία!"
"Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση γι' αυτό το τεστ", είπε στην "Πατρίδα" ο φαρμακοποιός Νίκος Δουλουφάκης, ο οποίος σημείωσε ότι πριν λίγο καιρό, ένας πελάτης του, τού ζήτησε και αγόρασε... τρία!.
"Έχω φέρει περίπου 15 κομμάτια και έχουν πωληθεί σχεδόν όλα", μας είπε.
Πώς γίνεται η δειγματοληψία
Όπως αναφέρεται στις οδηγίες του τεστ πατρότητας: "Στόχος της δειγματοληψίας είναι να συλλέξουμε όσο το δυνατό περισσότερα κύτταρα από το εσωτερικό του μάγουλου και να τα εναποθέσουμε πάνω στην αποστειρωμένη μπατονέτα, η οποία θα προστατέψει το DNA μέχρι την μεταφορά του στο εργαστήριό μας. Προσοχή: Αποφύγετε κάθε επαφή με την κεφαλή της μπατονέτας. Να μη γευματίσετε, πιείτε ή καπνίσετε για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη δειγματοληψία. Συλλέξτε δύο ξεχωριστά δείγματα για κάθε άτομο".
Ίσως χρειαστείτε... ψυχολόγο όταν μάθετε τα αποτελέσματα
Τα τεστ-πατρότητας κυκλοφορούν από τις αρχές του χρόνου και στη Βρετανία. Οι Βρετανοί ψυχολόγοι ήδη συνιστούν σε όσους σκέφτονται να το κάνουν, να αναζητήσουν και τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα που ίσως δεν τους χαροποιήσει.
Εκεί, η Πολιτεία πήρε άλλο ένα μέτρο για να αποφύγει τη διενέργεια του τεστ χωρίς τη συναίνεση των ενδιαφερομένων και απαιτεί ο φαρμακοποιός να παραλάβει φωτοτυπία της άδειας οδήγησης ή του διαβατηρίου τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα και επίσης έγγραφη συναίνεση και των δύο. Αν το τεστ πατρότητας αφορά παιδί άνω των 16 ετών, απαιτείται και η δική του συναίνεση.
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: