Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Μοίρα ή Ελεύθερη βούληση;


Για να απαντήσουμε σ’ αυτήν την ερώτηση είναι απαραίτητο να δούμε τι είναι η μοίρα, τι είναι αναγκαιότητα, τι είναι πρόνοια και τι αφορούν.
Η μοίρα αφορά το σώμα, η αναγκαιότητα αφορά το μέρος του νου που δουλεύει μόνο με το σώμα και η πρόνοια αφορά το μυαλό που έχει πλήρη συνείδηση.

Υπάρχει μοίρα, που οφείλεται στο ότι είμαστε υλικά όντα ενός συγκεκριμένου είδους. Όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουμε, καμία ποσότητα ελεύθερης βούλησης δεν θα μας μετατρέψει ποτέ σε σκύλο ή πουλί σ’ αυτή τη ζωή. Δεν μπορούμε να πετάξομε χωρίς αεροπλάνο, να περπατήσουμε πάνω σε νερό ή να περάσουμε μέσα από τοίχους. Περιοριζόμαστε από το φυσικό νόμο.
Αυτό είναι το θεμελιώδες νόημα της μοίρας στην αρχαία Ελληνική φιλοσοφία - ο φυσικός νόμος.
Μετά έρχεται το πραγματικά μεγάλο μέρος της μοίρας: η μοίρα που οφείλεται στην άγνοια, η οποία ονομάζεται αναγκαιότητα. Βρισκόμαστε παγιδευμένοι σε καταστάσεις στις οποίες απλώς δεν μπορούμε να συλλάβουμε μια εναλλακτική. Ο λόγος είναι, ότι έχουμε όλες αυτές τις θεωρήσεις σχετικά με το πως πρέπει να είναι ή να μην είναι κάτι, και είμαστε αποφασισμένοι με βάση τις συνέπειες προηγούμενων αποφάσεων και τωρινών ανοησιών.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο μέρος εκείνου, το οποίο αποτελεί τη μοίρα μας.
Τέλος υπάρχει και η άλλη μοίρα, που είναι τελείως ανέκκλητη κι ονομάζεται πρόνοια. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να είμαστε αυτό που είμαστε.
Η επιλογή μας είναι ή να είμαστε αυτό που είμαστε στο υψηλότερο σημείο ή να μην είμαστε. Αυτό που πραγματικά είμαστε αυτή τη στιγμή μας κάνει να έλκουμε ότι δονείται στην αντίστοιχη συχνότητα, κι αυτή η έλξη είναι αναπόφευκτη. Το να θελήσουμε να κάνουμε όλο το δρόμο για να φτάσουμε να γίνουμε όντα με πλήρη συνείδηση, δεν είναι αναπόφευκτο. Περιστάσεις, ατυχήματα, η πανταχού παρούσα ανοησία ή ασυναισθησία - όπως θέλετε πείτε το - μας αποτρέπουν σε διάφορους βαθμούς να φθάσομε σε αυτή την τέλεια αυτοαντίληψη.
Ο άνθρωπος δεν αλλάζει, αλλά εξελίσσεται, και όσο πιο ψηλά ανεβαίνει τόσο μεγαλύτερο ορίζοντα έχει.
Αν αλλάξουμε λοιπόν τον τρόπο της σκέψης μας, τις πράξεις και τις αντιδράσεις μας, μπορούμε ν’ αλλάξομε το μέλλον μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: