Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Ο μαθητής και ο υπολογιστής

Το υπουργείο αποφάσισε εφέτος να διανείμει υπολογιστές, στα παιδιά της πρώτης γυμνασίου, υποθέτω πως το μέτρο αυτό θα συνεχίσει να εφαρμόζεται και τα επόμενα χρόνια. Το κόστος για κάθε ένα από αυτά τα μηχανήματα το όρισαν σε 450 ευρώ, το μοίρασαν δε, με κουπόνια της ίδιας αξίας. Ένα μήνα αργότερα αγόρασα και εγώ το ίδιο μηχάνημα, χωρίς κουπόνι, από την ελεύθερη αγορά, με αρκετά λιγότερο κόστος. Δεν σκέπτομαι πονηρά, αλλά έτσι δικαιολογούνται οι τόσες προσφορές και τα δώρα που μοίραζαν οι καταστηματάρχες στους μαθητές. Στο διδακτικό υλικό που υπάρχει εγκατεστημένο, είναι η διδακτέα ύλη όχι μόνο της Α Τάξεως αλλά και της Β και της Γ. ακόμα προγράμματα ανοικτού λογισμικού, που σημαίνει δωρεάν αναβαθμίσεις. Καλή και επαινετή η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της παιδείας.

Μια λεπτομέρεια που δεν ξέφυγε της προσοχής μου είναι ότι, ενώ υπάρχουν δεκαέξι εκπαιδευτικά προγράμματα, ταυτόχρονα είναι εγκατεστημένα και δεκαοκτώ παιχνίδια.
Για να ακριβολογήσω πρέπει να επισημάνω μια μεγάλη καινοτομία, προσφέρονται τα μηχανήματα αυτά με προεγκατεστημένα δύο λειτουργικά συστήματα, τα κυρίαρχα Windows και το ubuntu της linux. Το δεύτερο είναι μια προσπάθεια για να επικρατήσει ο ανοικτός κώδικας, και υποστηρίζεται από πολλά πανεπιστήμια του κόσμου και ελληνικά. Αναβαθμίζεται και επιδιορθώνεται από το διαδίκτυο μόνο του, και είναι δωρεάν πάντα.
Το μόνο αρνητικό είναι το εύρος της οθόνης, είναι μικρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: