Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Η ματαιοδοξία

Χαρακτηριστικό της εποχής που ζούμε είναι η ματαιοδοξία. Η ετυμολογική ερμηνεία της σύνθετης αυτής λέξεως, από μόνης μας φανερώνει το ματαιότητα.
Ξεκινάει ο νέος χρόνος, ακούμε από όλους του υπευθύνους, για την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε, ως έθνος αλλά και η κάθε οικογένεια ξεχωριστά, και παράλληλα βλέπομε την χλιδή στις εκδηλώσεις υποδοχής του νέου έτους. Τα χρήματα αυτά που ξοδεύτηκαν για τις γιορτές, πόσους συνανθρώπους μας θα ανακούφιζαν; Η ματαιοδοξία των αρχόντων φταίει; Ή μήπως προσφέρουν θέαμα μόνο ελείψη του άρτου.
Αυτή η οικονομική δυσπραγία, είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ευμάρειας που ζήσαμε λίγα χρόνια πριν. Ήταν αυτή η ευμάρεια εικονική, αφού στηρίχτηκε κυρίως σε δάνεια και επιδοτήσεις. Αντί να ξοδεύομε τις οικονομικές ενισχύσεις για βελτίωση των υποδομών, τις εξαντλήσαμε σε καταναλωτικά αγαθά. Υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών που αγόρασαν αυτοκίνητα 4Χ4 με δάνειο από την Αγροτική, και μετά διαμαρτύρονταν γιατί δεν τους χαρίζονταν το δάνειο.
Στις πολιτείες δημιουργηθήκαν νέα επαγγέλματα, ως απότοκος της οικονομικής ανέσεως. Η ματαιοδοξία μας να σπουδάσουμε το παιδί μας, που σπρώχνοντας κατάφερε να τελειώσει το λύκειο, αφού είχε απορριφτεί από το σύστημα, (δεν πέρασε στο πανεπιστήμιο, έτσι το λέμε τώρα), το οδηγήσαμε στις σχολές των παρασιτικών επαγγελμάτων. Γέμισε ο κόσμος από πτυχιούχους, λογιστές, οικονομολόγους, στατιστικολόγους, σεισμολόγους, μοντελίστ, αισθητικούς, ντεκορατέρ, ψυχολόγους, παραϊατρικούς και ένα σωρό άλλους που ζουν μόνο όταν υπάρχει οικονομική άνεση.
Αυτές οι ομάδες των επαγγελμάτων είναι και οι πρώτες που θα υποφέρουν, και το χειρότερο είναι, όταν αυτοί που διαθέτουν τέτοια διπλώματα σνομπάρουν τους υπόλοιπους ως υπανάπτυκτους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι να πεινάσουν.
Ματαιοδοξία ακόμα είναι η γυναικεία φιλαρέσκεια, υπάρχουν περιπτώσεις που δουλεύει η γυναίκα, και ενώ το εισόδημα από την εργασία της είναι 700 ή 800 ευρώ να ξοδεύει τα μισά και παραπάνω για τον καλλωπισμό της. Έχουμε και εδώ ένα σωρό επαγγέλματα της χλιδής, πέρα από το κλασικό κομμωτήριο, επί μέρους φροντίδα του σώματος για μην μπούμε σε λεπτομέρειες.
Όλη αυτή η κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα η οικογένεια να ξανασμίγει, όχι όμως από αγάπη αλλά εξ ανάγκης να μειωθούν τα έξοδα διαβίωσης. Αυτή η οικογένεια, του σήμερα, δεν είναι καν κοινόβια, απλά συνυπάρχουν κάτω από την ίδια στέγη, με τόσες απόψεις, όσα και τα μέλη που την απαρτίζουν.
Τελειώνοντας, διότι το θέμα της ματαιοδοξία δεν εξαντλείται, θα αναφέρω τα δάνεια, υπάρχει σήμερα σπίτι νοικοκυριό που δεν είναι χρεωμένο; Εύκολα παίρνεις το δάνειο, δύσκολα το εξοφλάς, αν τα καταφέρεις. Δάνεια για διακοπές, να μην πάς ποτέ, δάνειο για τις γιορτές, να μην ρεβεγιονάρεις, δάνειο σπουδών, δάνειο σπιτιού δάνειο, δάνειο, δάνειο, μην δανείζεσαι, η τράπεζα δεν χάνει ποτέ. Τον καιρό της δυσπραγίας δίνει κανείς δάνειο; Όχι βέβαια, μόνο όταν υπάρχουν περισσεύματα, και όταν καλούμαστε να τα εξοφλήσουμε, αρχίζουν τα δύσκολα.

1 σχόλιο:

tzo είπε...

τωρα εγω τι να σχολλιασω !!!!!απλα ειναι μια πραγματικοτιτα ....