Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Προλήψεις

Η τάση για γνώση είναι έμφυτη στον άνθρωπο, η προσπάθεια για βελτίωση όμως, είναι χαρακτηριστικό που δεν το διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι.
Η μεγάλη διαφορά από τα άλογα ζώα, είναι η μεταδοτικότητα της γνώσεως, έτσι που η μια γενιά να κληροδοτεί στην επόμενη, την συσσωρευμένη εμπειρία της. Το ερώτημα που μας ενδιαφέρει σήμερα είναι, μεταδίδει μόνο τις γνώσεις; Ή μάλλον και τις αναζητήσεις τις; Αφού δεν μπόρεσε να τις λύσει θα επιληφθούν οι νεώτεροι.
Όσον αφορά τις γνώσεις, είναι θεμιτό και αξιέπαινο, όταν όμως μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, φοβίες και προλήψεις αυτό είναι μεμπτό. Η ανασφάλεια ορισμένων ανθρώπων, τους οδηγεί στο να πιστεύουν ή να ερμηνεύουν καταστάσεις και γεγονότα, τελείως φαιδρά.
Πως μπορείς να διελεγχθείς με κάποιον που πιστεύει στα όνειρα; Και επιμένει με τόσο φανατισμό που τρελαίνεσαι. Θα αναφέρω εκτός από τους ονειροπαρμένους, έτσι του ονόμασα εγώ, και άλλες περιπτώσεις προληπτικών, που κάθε συζήτηση μαζί τους είναι μάταια. Φανήκαν ποντίκια στην αποθήκη, σημάδι πως κάποιος μας κλέβει, δεν μπορείς να πείσεις αυτόν τον άνθρωπο πως χρειάζεται τρύπα να μπαίνει και γάτα στην αποθήκη. Πόσο δύσκολο είναι να ανατρέψεις την πεποίθηση εκείνου, που επειδή έσβησε το καντήλι, κάποιος θα πεθάνει. Από τα πλέον διαδεδομένα το σπάσιμο του καθρέφτη, ή το χύσιμο του καφέ, το οποίον αποφέρει χρήμα.
Τα γράφω με αφορμή ένα πρόσφατο γεγονός, που μου εμπλούτισε τις γνώσεις στο είδος. Είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα, να υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τις κατάρες; Ναι υπάρχουν. Ζητούν η βοήθεια της Εκκλησίας, να δράσει προληπτικά, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως δεν πιστεύουν στο Θεό. Και με όση συμπάθεια μπορείς να παραδεχθείς σε κάποιο χωριό ή σε κάποιον αγράμματο, είναι αδύνατο να το δεχθείς από νέους ανθρώπους, επιστήμονες. Τα μαθηματικά είναι η επιστήμη της αποδείξεως των πάντων και της λογικής συνέχειας, δεν καταφέρνουν να νικήσουν την θρησκοληψία που καλλιεργείται από γιαγιάδες κυρίως, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο τρομοκρατούν αφελείς εγγονές. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μαθηματικός είναι ποτέ δυνατόν να είναι προληπτικός.
Αν πράγματι άκουε ο Θεός τις κατάρες που κάθε τόσο εκστομίζονται, δεν θα υπήρχε ο κόσμος όπως τον βλέπουμε, <ο Θεός, αγάπη εστί>. Η καλή και σωστή γριά, αν είναι πράγματι καλή και σωστή Χριστιανή, δεν καταριέται ποτέ, μόνον εύχεται.
Για να ονομασθεί θεολόγος κάποιος πρέπει να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο, τέσσαρα έτη. Με πόση ευκολία και αναίδεια πολλές φορές, θεολογούν ορισμένοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: