Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ελαφρά Θεολογία

Από τις πλέον ανώδυνες και ακίνδυνες καταστάσεις θεωρείται σήμερα να θεολογεί ο κάθε ένας αθεολόγητος. Λες και η θεολογία είναι επιστήμη και γνώση και καθόλου μα καθόλου βίωμα. Τα πανεπιστήμια δίνουν μετά από τετραετή φοίτηση πτυχίο θεολόγου, παραβλέποντας πως η Εκκλησία έχει μονάχα σε τρείς απονείμει αυτόν τον τίτλο. Ιωάννης ο Θεολόγος, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Συμεών ο νέος Θεολόγος.
Θεολογούμε δε, όχι με τις γνώσεις αλλά κριτικάροντας τις συμπεριφορές των ταγών τις Εκκλησίας, και φτιάχνοντας έναν θεό στα μέτρα του καθενός μας.
Αφορμή για το σημερινό σχόλιο, είναι η δαιμονοποίηση του διαδικτύου. Πριν από κάμποσα χρόνια ισχυρίζονταν κάποιοι, πως η τηλεόραση είναι ο διάολος και κεραία τα κέρατα του, ερμηνεύοντας έτσι την προφητεία του Πατροκοσμά. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός έχει κατά καιρούς προφητεύσει διάφορα πράγματα, πρέπει λοιπόν να εκπληρωθούν τάχιστα. Εδώ φανερώνεται η δυσπιστία στον Άγιο, γιατί πρέπει να γίνουν στην γενιά μας;
Το ίδιο και κάποιοι βλέπουν την αποκάλυψη να πραγματοποιείτε στις μέρες μας, και ερμηνεύουν κάθε γεγονός με αυτήν την λογική, δαιμονοποιήσανε τον ΑΜΚΑ. Άραγε αυτοί διαβάσανε όλη την Γραφή για να φτάσουν στην Αποκάλυψη;
Όταν κατονομάζουμε ένα προϊόν, πως είναι σατανικό, αυτόματα δεν παραδεχόμαστε την Αγία Γραφή, που αναφέρει ρητά.
Γεν1:31 και είδεν ο θεός τα πάντα, όσα εποίησεν, και ιδού καλά λίαν. και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί, ημέρα έκτη.
Όλα λοιπόν τέλεια, και παρέδωσε την διαχείριση στον άνθρωπο. Του έθεσε και κανόνες. Η χρήση του ανθρώπου χάλασε την συνταγή. Ακόμα και στο φίδι που έθεσε αιώνια έχθρα μεταξύ αυτού και του ανθρώπου, υπάρχει το καλό λίαν, αφού με το δηλητήριο που εκτοξεύει, φτιάχνονται φάρμακα.
Η χρήση του διαδικτύου είναι εκείνη που το κατατάσσει ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε χρήστη. Πόσοι παιδεραστές δεν το εκμεταλλεύτηκαν; Πόσοι αφελείς δεν χάσανε περιουσίες στα παιχνίδια του διαδικτύου τζογάροντας; Πόσοι απατεώνες οικονόμησαν με απατηλές υποσχέσεις και διαφημίσεις; Πόσοι ακόμα χάσανε πνευματικά δικαιώματα. . . και άλλοι πολλοί που δεν πάει ο νούς μου αυτήν την ώρα.
Για όλα αυτά ασφαλώς και δεν φταίει η δικτύωση. Αν αναλογιστούμε πόσους ανθρώπους έφερε κοντά, θα αλλάξουμε αμέσως διάθεση, να πούμε Δώξα τω Θεώ, που υπάρχει αυτό.
Η επίτευξη της τηλεφωνικής συνδιαλέξεως και με εικόνα, ζέστανε τόσες καρδιές. Πόσα βιβλία και πόσοι συγγραφείς είναι διαθέσιμοι στα ασθενέστερα βαλάντια τώρα.
Θαυμάζουμε αυτήν την τεχνολογική εξέλιξη, την χρησιμοποιούμε όμως καταχρηστικά, και εκεί είναι το κακό. Η επιστήμη αργά-αργά ανακαλύπτει το το τέλειο της δημιουργίας, και όσο δεν το οικειοποιείται προοδεύει.
Ας δούμε το διαδίκτυο σαν ένα ακόμη εργαλείο επικοινωνίας, προηγήθηκαν άλλωστε ο τηλέγραφος το τηλέφωνο το ραδιόφωνο η τηλεόραση, και ας το χαρούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: