Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Άνθρωποι και ζώα

Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών έχει οπαδούς σε πολλά και διαφορετικά πνευματικά επίπεδα. Η κοινή συνισταμένη είναι η άρνηση της ύπαρξης του Θεού. Την αποδέχονται κάποιοι επιστήμονες, την απορρίπτουν άλλοι και πάει λέγοντας. Την υποστηρίζουν όμως και απλοί αφελείς ίσως άνθρωποι, απλά για να διαφέρουν από τους πολλούς, ικανοποιώντας έτσι τον εγωισμό τους.
Ένα από αυτούς είναι και ο κυρ Μανόλης, βοσκός στο επάγγελμα. Ζει όλη την μέρα έξω στην φύση και παρατηρώντας τα ζωντανά του, έχει μάθει όσα δεν έχουν μάθει όλοι οι σπουδαγμένοι μαζί. Είναι καλός νοικοκύρης, πιστεύει στον Θεό με τον δικό του τρόπο, και τον έχει φέρει στα δικά του μέτρα. Γι’ αυτόν άνθρωποι και ζώα είναι το ίδιο πράγμα, και ας λέει ο παπάς, πως ο Θεός έκανε τον άνθρωπο με τα χέρια του, και πως του φύσηξε πνοή, ενώ τα ζώα είπε και έγιναν. Πασίχαρος ένα βράδυ, γυρίζει στο σπιτικό του από το καφενείο, είχε δει στην τηλεόραση επιστήμονες που υποστήριζαν τις απόψεις του, μιλούσαν για τα πρωτογενή θηλαστικά και την εξέλιξη τους και άλλα που δεν τα καταλάβαινε αλλά δεν είχε σημασία. Αυτό που μετρούσε ήταν η δικαίωση του και μάλιστα από την τηλεόραση. -Γυναίκα άμα μιλάω εγώ, έχω πάντα δίκιο, το είπε και η τηλεόραση για τα πρωτόγονα θηλυκά. (Δεν μπορεί καν να μεταφέρει ούτε ότι έχει ακούσει, αλλά αυτό δεν πειράζει.) Άνθρωποι και ζώα είναι ίδια. Και η κερά Μαρία η γυναίκα του από πολλά χρόνια συνηθισμένη δεν δίνει σημασία. Εκείνος επιμένει, -αυτά που ξέρω εγώ τόσα χρόνια τώρα το βρήκανε στην τηλεόραση. Η κερά Μαρία λύνει την σιωπή της με μια ερώτηση. -Δεν μου λες Μανόλη, έχεις δει κανένα ζώο αχάριστο, λίγο φαγητό του δίνεις και αυτό στο επιστρέφει με χίλιους τρόπους, ένα χάδι του κάνεις και αυτό σκλαβώνεται, είδες άντρα μου, κανέναν άνθρωπο να είναι έτσι ευγνώμων; Να του δώσεις κάτι και να πάρεις ένα ευχαριστώ; Αν μπορεί θα σου αρπάξει κι’ άλλα.
Ο κυρ Μανόλης δεν μιλά, έχει δίκιο η γυναίκα, η αχαριστία είναι ανθρώπινο γνώρισμα, άρα άνθρωποι και ζώα δεν είναι το ίδιο. Πηγαίνει για ύπνο και συλλογίζεται, πως όμως δεν το σκέφτηκα εγώ αλλά η γυναίκα, μήπως άντρας και γυναίκα είναι ίδιοι; Που θα πάει θα το βρω προτού το πουν στην τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: